Skip to content
Etusivu Asuvalle Vesi ja viemäröinti

Vesi ja viemäröinti

Viemärit

Kylpyhuoneen hajulukon puhdistus

Vessan ja kylpyhuoneen hajulukon puhdistaminen kuuluu asukkaan vastuulle ja se kannattaa tehdä säännöllisesti. Puhdistusta kaipaava hajulukko alkaa haista ja tukkeutua.

Näin puhdistat hajulukon:

 • Laita hajulukon alle ämpäri, sillä hajulukon avatessa voi putkesta valua likaista vettä.
 • Avaa hajulukon suojatulppa ja ota tiiviste talteen. Hajulukkoja on erilaisia, mutta yleensä hajulukko aukeaa kiertämällä.
 • Puhdista putket irtoroskista esimerkiksi käyttämällä putkirassia tai sormin, jos mahdollista.
 • Aseta tiiviste paikalleen ja kierrä suojatulppa takaisin paikoilleen.
 • Valuta vettä lavuaariin ja tarkasta, ettei hajulukko vuoda.

Vanhat hajulukot voivat olla hapertuneita ja vaikeita avata tai ne voivat murtua takaisin laitettaessa. Myös vanhat tiivisteet voivat murtua hajulukkoa puhdistettaessa. Täytä tällöin vikailmoitus ja kuvaa tilanne. Voit jättää vikailmoituksen myös, jos et saa omilla toimillasi tilannetta ratkaistua. Kerro tällöin vikailmoituksella jo tekemäsi toimenpiteet, niin vikailmoitus voidaan välittää huoltoyhtiölle mahdollisimman nopeasti.

Keittiön viemäritukos

Keittiön hajulukon tukosta voi yrittää avata käyttämällä viemärinavausnestettä (esim. Kodinputkimies tai Mr Muscle). Hajulukkoa tai viemäriä ei saa purkaa. Jos keittiöntukos ei aukea putkenavausnesteellä, tee asiasta Hoasille vikailmoitus.

Talousjätteet eivät kuulu viemäriin ja voivat ajan saatossa aiheuttaa vakaviakin tukoksia. Mikäli korjauskäynnillä todetaan tukoksen aiheutuneen esimerkiksi ruoantähteistä, tai väärin puretussa/kasatussa hajulukossa tai viemärissä, veloitetaan huoltoyhtiön käynti sinulta.

Lattiakaivon puhdistus

Lattiakaivon puhdistaminen kuuluu asukkaan vastuulle ja se kannattaa tehdä säännöllisesti. Pitkään puhdistamatta ollut lattiakaivo saattaa haista pahalle ja tukkeutua. Tällöin vesi jää suihkun jäljiltä lattialle. Kosteat ja lämpimät paikat ovat oivallinen kasvualusta mikrobeille eli lattiakaivoa siivotessa kannattaa käyttää kumihanskoja.

Lattiakaivon kannen alle voi lisätä roskia keräävän verkkomaisen suodattimen, joka on helppo puhdistaa.

Näin puhdistat lattiakaivon:

 • Irrota lattiakaivon kansi. Jos kantta on vaikea saada irti, käytä apunasi vaikkapa ruuvimeisseliä.
 • Poista hiukset ja roskat lattiakaivosta.
 • Pese lattiakaivon seinämät käyttämällä vanhaa tiskiharjaa ja pesuainetta. Poista seinämistä irtoavat irtoroskat lattiakaivosta.
 • Puhdista lattiakaivon kansi ja aseta se takaisin paikoilleen.
 • Lattiakaivo saattaa puhdistuksen aikana tai sen jälkeen haista. Hajua voit neutralisoida käyttämällä etikkaa. Kaada ensin lattiakaivoon muutama litra puhdasta vettä ja odota hetki.
 • Kaada sitten lattiakaivoon muutama desi väkiviinaetikkaa ja anna vaikuttaa vaikkapa yön yli. Etikasta saattaa jäädä myös hajua kylpyhuoneeseen, joka poistuu ajan kanssa.

Jos puhdistaminen ei auta ja tukos on syvemmällä viemärissä täytä vikailmoitus. Kerro vikailmoituksella jo tekemäsi toimenpiteet.

Mitä viemäreihin saa laittaa

Vessanpönttöön ei saa laittaa roskia, sillä ne päätyvät kaatopaikalle tai jäävät jumiin putkistoon. Tukkeutuneet putkistot saattavat pahimmillaan aiheuttaa viemäriveden nousemisen sinun tai jonkun naapurisi asuntoon.

Rasva ei kuulu viemäreihin. Viemäriin kaadettu rasva aiheuttaa pidemmän ajan saatossa rasvatukoksen. Tukoksen takia viemärivedet eivät pääse kulkemaan viemärissä suunnitellusti, vaan viemärivedet purkautuvat kiinteistön viemäreistä takaisin kiinteistöön. Tämä voi aiheuttaa pahankin vesivahingon. Lisäksi viemäristöön päätyvä rasva voi houkutella rottia.

Imeytä pienet määrät ruoanlaitossa syntynyttä rasvaa talouspaperiin ja heitä paperi biojätteeseen. Suuremmat määrät voit kaataa vaikkapa tyhjään maitopurkkiin ja heittää sekajätteeseen. Lavuaarissa olevat ruoantähteet kannattaa kerätä talouspaperia käyttäen biojätteeseen.

Pesukoneet

Pyykin- tai astianpesukone uudessa asunnossa

Hoasin asunnoissa ei ole koskaan Hoasin puolesta astian- tai pyykinpesukonetta. Jos asunnossa on sellainen sisäänmuuttaessasi, se on siis jäänyt edelliseltä asukkaalta. Jos haluat pitää koneen, varmistathan, että liitännät ovat kunnossa ja että sinulla on voimassa oleva kotivakuutus. Lisäksi poismuuttaessasi sinun tulee poistaa kone asunnosta ja huolehtia tulo- ja poistovesiputkien tulppaukset kuntoon. Hoas ei vastaa pesukoneen huollosta sen rikkoutuessa. Ellet halua pitää konetta, täytäthän Hoasille vikailmoituksen asiasta, niin Hoas tilaa huollon poistamaan koneen.

Joissain Hoasin uudiskohteissa on valmiiksi asennettuna astianpesukone.

Pyykin- tai astianpesukoneen asentaminen

Jos asunnossa on tarvittavat liitännät, voit asentaa halutessasi asuntoon pyykin- tai astianpesukoneen. Liitäntöjen puuttuessa omaa pesukonetta ei asuntoon saa asentaa. Hoas ei asenna liitäntöjä niiden puuttuessa.

Pesukoneen käyttö edellyttää aina kotivakuutuksen ottamista. Pesukoneiden, liitäntöjen ja letkujen rikkoutumiset aiheuttavat usein vesivahinkoja. Tästä syystä asennuksissa tulee käyttää LVI-alan ammattilaista. Astianpesukoneen alle täytyy sijoittaa aina turvakaukalo. Ethän jätä koskaan pesukonetta yksin päälle. Suljethan pesukoneelle tarkoitetun vesihanan aina käytön jälkeen.

Tulo- ja poistovesiputkien tulppaaminen

Muista asentaa pesukoneen tulo- ja poistovedon tulpat takaisin paikoilleen poismuuttaessasi. Huoneistotarkastaja jättää tulpat asuntoon, mutta jos ne eivät jostain syystä sovi, on asukkaan vastuulla hankkia asuntoon sopivat tulpat. Varminta on pesukoneen asennuksen yhteydessä ottaa tulpat talteen.

Tee asuntohakemus