Hyppää sisältöön
Etusivu Asuvalle Keittiön varusteet

Kaikissa Hoasin asunnoissa on jääkaappi, mutta kaikissa ei ole pakastinta. Jos asunnossa ei ole pakastinta, ei Hoas asenna sinne sellaista. Kaikissa Hoasin asunnoissa on liesi, mutta minikeittiöllissä yksiöissä ei ole uunia.

Jääkaapin, pakastimen, uunin ja lieden puhtaanapito kuuluu asukkaan vastuulle. Myös uunin, jääkaapin ja liesituulettimen lampun vaihto kuuluu asukkaalle. Jos jääkappi, uuni tai liesi ei yllättäen toimi, kannattaa aina ensin varmistaa, ettei sulake ole palanut.

Hoasin asuntoihin ei, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, kuulu mikrot. Jos olet juuri muuttanut asuntoon ja asunnossa on mikro, jonka haluat vietävän pois, täytä asiasta vikailmoitus. Jos pidät mikron, on sen rikkoutuessa sinun vastuullasi joko korjauttaa tai oikeaoppisesti hävittää mikro. Hoas ei huolla asukkaiden omia kodinkoneita.

Jääkaapin sulamisvesi

Jos jääkaappiisi kertyy vettä, tarkasta onko jääkaapin sulamisveden poistoaukko puhdas. Sulamisveden poistoaukko sijaitsee jääkaapin takaosassa. Varmista, etteivät elintarvikkeet ole kiinni jääkaapin takaseinässä.

Jos jääkaapissasi on automaattisulatus, kone hoitaa sulattamisen itse. Kaapin takaseinän sulatuskaukalon pohjassa oleva sulamisveden poistoaukko on pidettävä itse puhtaana. Hyvä väline poistoaukon puhdistukseen on esimerkiksi pumpulipuikko. Poistoaukon tukkeutuessa sulamisvesi valuu jääkaapin sisälle ja pahimmassa tapauksessa sieltä edelleen lattialle aiheuttaen kosteusvaurion.

Jääkaapin tai pakastimen sulatus

Jääkaappi ja pakastin on sulatettava säännöllisesti. Jään kertyminen kaappiin heikentää sen tehoa ja kuluttaa runsaasti sähköä. Sulatus on paikallaan myös silloin kun huurrekerros on paksumpi kuin puoli senttiä. Jääkaapin yläreunassa olevia tuuletusaukkoja ei saa peittää.

Sulatus- ja puhdistusohjeet

 1. Sammuta virta jääkaapista tai pakastimesta ja tyhjennä se.
 2. Suojaa tarvittaessa jääkaapin ja pakastimen edusta muutamalla pyyhkeellä, jotka imevät mahdollisesti ulos valuvan veden.
 3. Sulata jääkaappi tai pakastin. Älä käytä sulatuksen apuna mitään terävää, kuten veistä. Jos kylmäaineet tulevat laitteesta ulos, ei sitä voida enää korjata. Tästä laskutetaan asukasta. Jään sulamista voit nopeuttaa laittamalla kuumaa vettä astiassa jääkaappiin/pakastimeen. Älä jätä pakastinta sulamaan itsekseen ilman valvontaa, ettei asuntoon aiheudu vesivahinkoa.
 4. Irrota ja pese hyllyt. Pyyhi myös jääkaapin sisus kostealla liinalla käyttäen mietoa pesuainetta (esim. laimennettua käsiastianpesuainetta). Älä käytä hankausaineita, soodapitoisia tai happamia puhdistusaineita, tai kemiallisia liuottimia, koska ne saattavat vahingoittaa muovista pintaa.
 5. Tarkista, että jääkaapin sulamisveden poistovesiaukko ei ole tukkeutunut.
 6. Anna jääkaapin kuivua. Kytke jääkaappiin virta ja laita tavarat takaisin kaappiin.
 7. Jos sulatat jääkaappia tai pakastinta poismuuttoosi liittyen ja jätät puhdistuksen jälkeen laitteen pois päältä, jätä sen ovi raolleen. Näin ilma pääsee kiertämään, eikä jääkaappiin muodostu hometta tai epämiellyttäviä hajuja.

Jos olet juuri sulattanut pakastimen ja laitat sen uudelleen päälle, kuuluu yleisesti ottaen pakastimen punaisen hälytysvalon palaa. Hälytysvalo palaa kunnes pakastin on saavuttanut asetetun lämpötilan. Laita pakastin päälle ja seuraa sammuuko valo (jäähtymisaika riippuu tuotteesta, mutta maksimissaan se kestää yön yli). Voit nopeuttaa jäähtymistä käyttämällä pakastimen pikapakastustoimintoa. Jos valo ei sammu, saattaa se merkitä laitteen viallisuutta.

Myös itsensä sulattava jääkaappi täytyy puhdistaa riittävän usein. Imuroi laitteen takana oleva lauhdutin säännöllisesti. Pöly ja heikko ilmankierto laitteen ympärillä voi aiheuttaa jopa tulipalon.

Useimmissa pakastimissa on pikapakastustoiminto. Yleisesti pikapakastustoiminnon käytössä olemisesta viestii ohjauspaneeliin syttyvä oranssi valo. Pikapakastusta voidaan käyttää esimerkiksi pakastimen sulattamisen jälkeen, jotta haluttu lämpötila saavutetaan nopeammin. Kytkin on kuitenkin ehdottomasti muistettava ottaa pois päältä, kun haluttu lämpötila on saavutettu. Jos pakastuskytkin jätetään pohjaan, ohitetaan pakastimen termostaatti ja pakastimen moottori käy koko ajan, jolloin se vie sähköä ja lyhentää tuotteen elinkaarta.

Jos pakastimesi kerää jäätä huomattavasti ja nopeassa ajassa tai se on jatkuvasti paljon haluttua kylmempi, kannattaa tarkastaa, ettei pikapakastustoiminto ole päällä.

Uusissa jääkaapeissa ei käytetä enää freonia jäähdytykseen, vaan se on korvattu ympäristöystävällisemmillä aineilla. Tästä johtuen desibelitaso uusissa laitteissa saattaa olla korkeampi kuin vanhoissa. Pohjoismaisen ympäristömerkin mukaan äänitason pitäisi olla korkeintaan 40 desibeliä.

Jääkaapin pitäessä ääntä vaikuttaa äänen lähde ja laatu aina siihen, kuinka ääneen tulisi reagoida. Onko kyse hurinasta, sirinästä, kolahduksesta sammuessa, lorinasta vai jostain muusta? Pääosin jääkaapin pitämät äänet eivät ole varsinaisia vikoja, vaan laitteiden ja niiden kylmäaineiden ominaisuus. Esimerkiksi äänen ollessa lorinaa, suhinaa tai puhinaa, on sen lähde hyvin todennäköisesti nestekierrosta syntyvä ääni. Mikäli jääkaappi seisoo kuluneiden kumitassujen päällä, saattaa siitä kuuluva ääni voimistua täristessään lattiaa vasten. Jääkaapin jalkojen ja lattian väliin voi yrittää laittaa jonkinlaista pientä eristystä. Myös laitteen asennon ja/tai paikan pienikin muuttaminen saattaa auttaa. Jos putket resonoivat jääkaapin takaosassa, voi tästä päästä helpostikin eroon putkien asentoa hieman muuttamalla.

Jos laite toimii suunnitellusti ja äänitaso on hyväksyttävä, ei laitetta vaihdeta.

Uunin ja lieden siivous

Valurautaista liettä pestäessä kannattaa muistaa huolehtia levyjen kuivaamisesta, sillä levyt saattavat muuten ruostua. Ethän riko lieden pintaa hankaavilla materiaaleilla, sillä rikottu pinta kerää enemmän likaa. Ruskeat ympyrät liedenlevyjen reunoilla voivat aiheutua pinnan rikkoutumisesta liian rajulla siivoustekniikalla. Nämä ympyrät eivät estä lieden käyttämistä tai vaadi lieden uusimista. Uunin lasiin pinttyy usein myös roiskeita, joiden takia lasi on ruskea. Nämä ovat joskus niin pinttyneitä, ettei niitä edes siivoamalla saa pois, mutta eivät estä uunin käyttöä.

Leivinpaperin ja uunipeltien käyttö on suositeltavaa, sillä tällöin ei mitään pääse valumaan uunin pohjalle ja palamaan sinne kiinni. Roiskeet kannattaa pyyhkiä heti.

Liesikupu, liesituuletin ja rasvasuodattimen puhdistus

Hoasin liesikuvut ovat lähes poikkeuksetta kytketty osaksi koneellista ilmanvaihtoa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että liesikupu on koko ajan päällä. Aamuin, iltapäivisin ja iltaisin niissä on tehostetut käyntiajat. Ilmanvaihdon tehokkuutta ei ole mahdollista itse säätää.

Jos liesikupu ei tunnu vetävän kunnolla kannattaa tarkastaa, missä kunnossa rasvasuodatin on. Rasvasuodattimen puhdistus kuuluu asukkaan vastuulle.

Rasvasuodattimen pesuohjeet

 1. Kytke virta pois ja irrota rasvasuodatin.
 2. Pese metallinen rasvansuodatin kuumassa astianpesuaineliuoksessa ja harjaa pehmeällä harjalla.
 3. Jos rasvasuodatin on tehty pehmeästä, huokoisesta aineesta, pusertele sitä pesuaineliuoksessa, huuhdo ja kuivaa.
 4. Pyyhi liesituuletin päältä ja alta käsiastiapesuainevedellä.
 5. Anna rasvasuodattimen kuivua ja aseta se takaisin paikalleen

Hoas on asennuttanut joihinkin kiinteistöihin vuoto- ja kosteushälyttimet keittiön roskakaapin alasokkeliin. Ilmaisimien tarkoitus on hälyttää, mikäli keittiökaapin sokkeliin vuotaa vettä.

Mikäli vuotohälytin hälyttää tai vikaantuu, ole yhteydessä Hoasiin tai palvelukeskuksen kiinni ollessa päivystykseen.


Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.