Hyppää sisältöön
Etusivu Asuvalle Jälleenvuokraus

Jälleenvuokraus

Voit vuokrata asuntosi tilapäisesti ulkopuoliselle henkilölle kesäkuukausien (touko-elokuu) tai opintoihin liittyvän tilapäisen poissaolon (työharjoittelu tai opiskeluvaihto) ajaksi. Jälleenvuokralaisen ei tarvitse olla opiskelija. Ilmoita jälleenvuokrauksesta Hoasille vähintään kuukautta ennen vuokralaisen sisäänmuuttoa.

Näin jälleenvuokraat asuntosi

  • Täytä jälleenvuokraussopimus vuokralaiseksesi tulevan henkilön kanssa. Laadi sopimus aina kirjallisesti ja käytä siihen Hoasin jälleenvuokraussopimuspohjaa.
  • Ilmoita jälleenvuokrauksesta MyHoasin lomakkeet-osiossa. Lisää liitteeksi täytetty ja allekirjoitettu jälleenvuokraussopimus, josta käy ilmi perimäsi vuokran suuruus.
  • Jos vuokraat asunnon kesäkuukausien ulkopuolella, liitä mukaan myös todistus opintoihin liittyvästä työharjoittelusta tai vaihto-opiskelusta. Todistuksessa vaihto-opiskelusta tulee näkyä vaihdon tarkat päivämäärät.

Lataa tästä jälleenvuokraussopimuspohja:

Vuokranantajana toimiminen

Noudata hyvää jälleenvuokraustapaa ja Hoasin antamia ohjeita. Jälleenvuokratessasi asunnon sitoudut noudattamaan yhdenvertaisuuslakia ja syrjintäkieltoa: et saa jälleenvuokralaista valitessa asettaa ehdokkaita erilaiseen asemaan iästä, alkuperästä, kansalaisuudesta, kielestä, uskonnosta, vakaumuksesta, mielipiteistä, poliittisesta toiminnasta, ammattiyhdistystoiminnasta, perhesuhteista, terveydentilasta, vammaisuudesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai muusta henkilöön liittyvästä syystä johtuen. Hyvää lisätietoa vuokranantajana toimimisesta löydät esimerkiksi Suomen vuokranantajien sivuilta.

Olet päävuokralaisena edelleen vuokrasuhteessa Hoasiin, vaikka jälleenvuokraatkin asuntosi. Siksi olet myös vastuussa asunnon kunnosta myös jälleenvuokrauksen ajan. Jos asuntoon tulee esimerkiksi asuinaikaista laskutettavaa asukkaalta, ohjataan asukaslaskut päävuokralaiselle. Sovi vuokralaisesi kanssa jo etukäteen, kuinka tällaisissa tilanteissa toimitte.

Hoas ei voi hoitaa vuokrasuhteeseesi liittyviä asioita jälleenvuokralaisen kanssa. Jos jälleenvuokralaisesi haluaa esimerkiksi varata autopaikan, sinun pitää hakea autopaikkaa jälleenvuokralaisen puolesta. Jälleenvuokralainen ei myöskään saa omia tunnuksia Hoasin järjestelmiin.

Jälleenvuokrauksessa huomioitavaa

  • Kalustettuja vaihto-opiskelijoiden asuntoja ei saa jälleenvuokrata.
  • Soluhuoneen voi vuokrata yhdelle henkilölle. Lemmikkejä ei saa pitää solussa.
  • Soluhuoneen voi vuokrata vain sen sukupuolen edustajalle, joita soluasunnossa muutenkin on.
  • Yksiön voi vuokrata yhdelle henkilölle.
  • Perheasunnon voi vuokrata makuuhuoneiden osoittamalle määrälle henkilöitä. Esimerkiksi kolmen makuuhuoneen asunnon voi vuokrata kolmelle henkilölle.

Perittävä vuokra

Voit periä asunnosta enintään sen vuokran, mitä itse maksat Hoasille.

Avaimet jälleenvuokralaiselle

Luovuta itse avaimet jälleenvuokralaiselle vuokrasuhteen alussa. Huolehdi myös itse, että saat avaimet takaisin, kun jälleenvuokralainen muuttaa pois. Älä jätä avaimia Hoasille noudettavaksi tai palautettavaksi.

Kotivakuutus

Huolehdi oman kotivakuutuksesi voimassaolosta ja kattavuudesta. Pidä huoli siitä, että myös jälleenvuokralaisella on voimassa oleva kotivakuutus vuokrasuhteen ajan. Jos jälleenvuokralainen vahingoittaa irtaimistoasi, emme korjaa vahinkoja. Jos asuntoon tulee vaurioita jälleenvuokralaisen asuinaikana, perimme korjauksista aiheutuvat kulut sinulta. Vakuutusasioissa kannattaa kääntyä suoraan oman vakuutusyhtiösi puoleen. Hoas ei tarjoa kotivakuutusta.

Asumistuki ja verotus

Ilmoita jälleenvuokralaisesta Kelaan, jos saat asumistukea. Tuen saanti lakkaa sille ajalle, kun asuntosi on vuokrattuna. Jälleenvuokrauksesta saatava vuokratulo on veronalaista tuloa, joten muista huomioida asia myös veroilmoituksellasi.

Muuttoilmoitus

Muista tehdä lakisääteinen muuttoilmoitus väliaikaisestakin asumisesta muualla.


Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.