Skip to content
Etusivu Asuvalle Asunnon vaihtaminen

Hoas-asunnon vaihtaminen

Sisäinen siirto

Sisäinen siirto tarkoittaa muuttoa Hoasin asunnosta toiseen Hoasin asuntoon ilman pakottavaa syytä. Sisäinen siirto on tarkoitettu asukkaille, jotka eivät ole oikeutettuja asumisoikeuden siirtoon, mutta haluavat vaihtaa Hoasin asunnosta toiseen. Sisäisen siirron haun syy voi olla mikä tahansa,
esimerkiksi halu muuttaa erilaiseen asuntotyyppiin tai toiselle asuinalueelle. Sisäistä siirtoa hakeakseen tulee täyttää normaali asuntohakemus. Hoasin asukkaat eivät voi vaihtaa asuntoja tai soluhuoneita keskenään.

Puolison muutto asuntoon

Jos yksin yksiössä tai kaksiossa asuvan asukkaan elämäntilanne muuttuu, on puolison mahdollista muuttaa asukkaan kanssa samaan asuntoon. Puolison lisäys sopimusosapuoleksi vaatii aina Hoasin hyväksynnän sekä uuden vuokrasopimuksen. Yksiöön yhteiskeittiöllä tai kalustettuun yksiöön yhteiskeittiöllä ei ole mahdollista ottaa puolisoa asumaan.

Puolison muutto pois yhteisestä asunnosta

Perheasunnoissa vuokrasopimukset ovat aina yhteisvastuullisia, joten jos toinen asukas muuttaa pois yhteisestä asunnosta, on toisenkin muutettava viimeistään vuokranantajan irtisanomisajan päätyttyä. Perheasuntoon voi kuitenkin jäädä asumaan yksin, jos jäävä henkilö on päätoiminen opiskelija ja täyttää Hoasin asukasvalinnan kriteerit. 

Asumisoikeuden siirto

Asumisoikeuden siirrolla tarkoitetaan muuttoa Hoas-asunnosta toiseen asukkaan muuttuneiden olosuhteiden vuoksi. Hoas takaa asunnon, muttei asunnon sijaintia tai tyyppiä. Asumisoikeuden siirto hakemukseen on aina liitettävä todistus hakemisen perusteista. Voit hakea asumisoikeuden siirtoa seuraavilla perusteilla: ero puolisosta, raskaus, ase- tai siviilipalvelus, asuntosi rajoitettu asumisaika päättyy tai lähdet työharjoitteluun tai vaihtoon pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Asumisoikeuden siirtohakemus oikeuttaa yhteen asuntotarjoukseen.

Rajoitetun asumisajan päättyessä ja erotapauksissa asukkaan irtisanoutuessa uusi sopimus alkaa heti edellisen päätyttyä. Työharjoittelun/vaihdon ja ase- tai siviilipalveluksen päättyessä uusi sopimus voi alkaa joko samassa kuussa kuin velvoite muualla päättyy tai päättymistä seuraavan kuukauden alussa tilanteen mukaan. Mikäli asumisoikeuden siirtoa haetaan raskauden vuoksi, pyritään tarjouksen ajankohta ajoittamaan niin, että asukas ehtii irtisanoa nykyisen vuokrasopimuksensa kalenterikuukauden irtisanomisajalla.

Tee asuntohakemus