Yhteenmuutto
Kumppani voi muuttaa asumaan kanssasi Hoas-asuntoon, jos asut yksiössä, kaksiossa tai suuremmassa asunnossa. Kumppanin ei tarvitse olla opiskelija. Kun suunnittelette yhteenmuuttoa, suosittelemme, että olette Hoasiin yhteydessä! Kun kumppani lisätään virallisesti vuokrasopimukselle osapuoleksi, niin myös kumppanisi saa käyttöönsä kaikki Hoasin asukkaalle kuuluvat palvelut, kuten tunnukset MyHoasiin tai voi tarvittaessa tilata ovenavauspalvelun.
Uusi vuokrasopimus
Kun kumppani muuttaa kanssasi asumaan, teille tehdään uusi yhteisvastuullinen vuokrasopimus. Uuden vuokrasopimuksen tekeminen vaatii, että vanha vuokrasopimus irtisanotaan ja nykyisestä asunnostasi tehdään teille uusi yhteisvastuullinen sopimus. Toimikaa näin:
- Täyttäkää yhteinen asuntohakemus. Valitkaa hakukohteeksi nykyinen asunto ja kirjatkaa hakemuksen lisätietoihin, että kyseessä on puolison lisäys vuokrasopimukselle. Liittäkää mukaan todistukset opinnoista.
- Irtisano oma vuokrasopimuksesi seuraavan kuukauden loppuun, jotta yhteisvastuullinen sopimus voi alkaa heti sen päätyttyä. Kirjoita irtisanomisilmoituksen lisätietoihin, että et ole muuttamassa pois, vaan haluat lisätä puolison sopimukselle. Tämä on tärkeää, jotta emme tarjoa asuntoa toisille hakijoille, vaan tarkistamme lähettämänne asuntohakemuksen ja sen liitteet.
- Jos tarvitsemme teiltä lisätietoja, olemme teihin yhteydessä. Jos kaikki on kunnossa, käsittelemme irtisanomisilmoituksen ja lähetämme teille asuntotarjouksen yhteisvastuullisesta vuokrasopimuksesta samaan asuntoon.
Yhteisvastuullinen vuokrasopimus
Kun puolisosi lisätään vuokrasopimukselle, teille muodostuu yhteisvastuullinen vuokrasopimus. Yhteisvastuullinen vuokrasopimus tarkoittaa sitä, että olette molemmat yhteisesti vastuussa asunnon kunnosta ja vuokranmaksusta. Jos siis kumppani jättää oman osuutensa vuokrasta maksamatta, olet sinä edelleen vastuussa siitä, että vuokra tulee maksetuksi. Tämä koskee aina molempia asukkaita, eikä sillä ole merkitystä, kumpi asui asunnossa ensin. Jos vuokraa ei muistutuksista huolimatta makseta, molemmat siirtyvät perintätoimiston asiakkaiksi.
Yhteisvastuullista vuokrasopimusta ei myöskään voi irtisanoa yksipuolisesti. Jos myöhemmin haluatte muuttaa erilleen, molempien pitää irtisanoa vuokrasopimus omalta puoleltaan täyttämällä irtisanomisilmoitus.
Kaverin kanssa yhteiseen asuntoon
Kaveri voi muuttaa kanssasi yksiöön, kaksioon tai isompaan asuntoon. Uuden asukkaan muuttaminen asuntoon vaatii aina Hoasin hyväksynnän, joten ole etukäteen yhteydessä asiakaspalveluumme, jotta saamme sopimusasiat kuntoon ennen muuttoa.
Kun muutat kaverin kanssa yhteen, myös teille muodostuu yhteisvastuullinen vuokrasopimus, jossa molemmat ovat yhdessä vastuussa vuokranmaksusta ja asunnon kunnosta. Voit hakea kaverin kanssa myös samaan soluun.
Solu ja yhteenmuutto
Soluhuone on tarkoitettu vain yhdelle asukkaalle, eli kumppani ei voi muuttaa kanssasi soluun asumaan. Jos asut solussa ja suunnittelette yhteenmuuttoa, voitte hakea yhdessä perheasuntoa Hoasilta. Perheasunnoissa riittää, että toinen hakijoista on opiskelija.
- Lue myös: Perheasunnot
Yhteenmuuton muistilista
- Asunnon vuokra pysyy samana, oli asukkaita yksi tai useampi.
- Jos saat Kelan yleistä asumistukea, se on tarkistettava aina, kun asukkaiden määrä muuttuu. Ota etukäteen selvää yhteenmuuton vaikutuksesta asumistukeesi Kelan sivuilta.
- Yhteenmuutto on iso askel missä tahansa ihmissuhteessa, joten jutelkaa etukäteen odotuksistanne, arjen järjestämisestä ja kulujen jakamisesta jo ennen yhteenmuuttoa.
- Yksi kotivakuutus riittää kattamaan koko asunnon irtaimiston. Ota kuitenkin selvää, pitääkö vakuutusyhtiöllesi ilmoittaa asukasluvun muuttumisesta ja huolehdi myös vakuutusasiat kuntoon.