Skip to content
Etusivu Asuvalle Puoliso muuttaa pois

Jos toinen asukas muuttaa pois yhteisestä perheasunnosta, on toisenkin muutettava viimeistään vuokranantajan irtisanomisajan päätyttyä. Asuntoon on kuitenkin mahdollista jäädä asumaan yksin, mikäli jäävä asukas on päätoiminen opiskelija. Uuden Hoas-asunnon hakeminen asumisoikeuden siirtohakemuksella edellyttää päätoimista opiskelua. Lisätietoa asumisoikeuden siirrosta

Asumisoikeuden siirron hakeminen

Päätoiminen opiskelija voi hakea uutta Hoas-asuntoa asumisoikeuden siirrolla. Hoas takaa asunnon, mutta ei sen sijaintia tai tyyppiä. Muuttavien asukkaiden täytyy jättää irtisanomisilmoitus sekä asumisoikeuden siirtohakemus. Irtisanomisilmoitus ja asumisoikeuden siirtohakemus löytyvät Asiointi-sivulta.

Asuntoon jääminen vuokranantajan irtisanomisajalle

Jos haluat jäädä asuntoon yksin vuokranantajan irtisanomisajalle, älä irtisano vuokrasopimustasi omalta osaltasi. Hoas irtisanoo vuokrasopimuksen kolmen (3) tai kuuden (6) kuukauden irtisanomisajalle riippuen sopimuksen kestosta. Kolmen kuukauden irtisanomisaikaa sovelletaan alle vuoden kestäneille vuokrasopimuksille ja kuuden kuukauden irtisanomisaikaa yli vuoden kestäneille vuokrasopimuksille. Vuokranantajan irtisanomisajan voi lopettaa omalla, yhden kalenterikuukauden irtisanomisajalla. Jos vakuusmaksu on poismuuttavan osapuolen nimissä, tulee asuntoon jäävän maksaa uusi vakuusmaksu. Mikäli avaimet luovutetaan asuntoon jäävälle osapuolelle, toisen vuokralaisen poismuuttaessa, tulee asukkaiden tehdä keskenään avaintenluovutussopimus.

Asuntoon jääminen yksin (jäävä asukas on päätoiminen opiskelija)

Jos haluat jäädä perheasuntoon asumaan yksin, ole yhteydessä Hoasiin mahdollisimman pian. Asuntoon jäämistä toivovan osapuolen tulee täyttää Hoasin asukasvalinnan ja asumisoikeuden kriteerit. Jos jääminen on mahdollista, tulee molempien asukkaiden irtisanoa nykyinen yhteisvastuullinen vuokrasopimus. Asuntoon jäävän osapuolen tulee ilmoittaa irtisanomisilmoituksellaan hakevansa samaa asuntoa yksin.

Asuntoon jäävä osapuoli täyttää uuden hakemuksen, jonka jälkeen hänelle lähetetään uusi asuntotarjous samasta asunnosta. Jos vakuusmaksu on poismuuttavan osapuolen nimissä, tulee asuntoon jäävän maksaa uusi vakuusmaksu. Mikäli avaimet luovutetaan asuntoon jäävälle osapuolelle, toisen vuokralaisen poismuuttaessa, tulee asukkaiden tehdä keskenään avaintenluovutussopimus.

Asuntoon jääminen ei ole mahdollista jos asunto sijaitsee Otaniemessä ja asuntoon jäämistä toivova osapuoli ei opiskele Aalto-yliopistossa (asunnot varattu vain Aalto-yliopiston opiskelijoille) tai jos asunto on erityisen suuri asuntoon jäävään asukasmäärään nähden.

Puolisonvaihto perheasunnossa (jäävä asukas päätoiminen opiskelija)

Mikäli asunnossa asuva toinen asukas kuitenkin haluaisi jäädä asuntoon uuden puolison kanssa, on asuntoon mahdollista saada lähtevän tilalle uusi asukas jos kaikki hakijat täyttävät Hoasin asukasvalinnan ja asumisoikeuden kriteerit. Puolisonvaihto vaatii aina Hoasin hyväksynnän. Hoasilla on oikeus olla hyväksymättä vaihtoa.

Puolisonvaihto ei ole mahdollinen jos asunto sijaitsee Otaniemessä eikä kumpikaan uusista asukkaista ei opiskele Aalto-yliopistossa (asunnot varattu vain Aalto-yliopiston opiskelijoille) tai jos asunto on erityisen suuri asuntoon jäävään asukasmäärään nähden.

Tee asuntohakemus