Hyppää sisältöön
Etusivu Asuvalle Ilmanvaihto

Ilmanvaihto pitää huoneiston ilman puhtaana. Sen tarkoituksena on huolehtia siitä, että epäpuhdas ilma poistuu asunnosta ja tilalle tulee raitista ilmaa.

Hoasin kiinteistöissä liesituulettimet on kytketty osaksi koneellista ilmanvaihtoa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että liesituuletin on koko ajan päällä. Aamuin, iltapäivisin ja iltaisin liesituulettimissa on tehostetut käyntiajat. Asukkaiden ei ole mahdollista itse säätää ilmanvaihdon tehokkuutta. Koneellinen poistoilmanvaihto imee ilmaa niistä huoneiston osista, joissa ilmanvaihdon tarve on suurin, kuten keittiöstä ja kylpyhuoneesta.

Painovoimainen ilmanvaihto

Painovoimainen ilmanvaihto perustuu siihen, että huoneiston lämmin ilma on kevyempää kuin kylmä ulkoilma. Näin huoneilma nousee ylöspäin hormeja pitkin päätyen ulos. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa on erityisen tärkeää, että ilmanvaihtoventtiilit ovat auki ja puhtaat.

Korvausilmaventtiilistä tulee asuntoon raikasta ilmaa ja poistoilmaventtiilit imevät ilmaa pois asunnosta vieden mukanaan muun muassa hajuja ja kosteutta. Korvaus- ja poistoilmaventtiilit täytyy pitää puhtaina eikä niitä saa tukkia. Ilmanvaihtoventtiilin tukkiminen häiritsee oman asuntosi ja mahdollisesti koko kiinteistön ilmanvaihtoa. Tällöin asunto alkaa hakea korvausilmaa vääristä paikoista kuten ovien ja ikkunoiden raoista aiheuttaen vetoa. Asunto voi vetää korvausilmaa myös viereisistä asunnoista aiheuttaen naapuriasuntojen hajujen kiertämisen omaan asuntoosi. 

Ilman vaihtamisen lisäksi poistoilmaventtiilien tehtävä on kosteuden ja hajujen poistaminen huoneistosta. Tämän vuoksi ne sijoitetaan pesu-, sauna-, WC- ja keittiötiloihin. Keittiössä saattaa olla myös liesikupu, jonka kautta ilmaa poistuu. Poistoilmanvaihdon toimivuutta voit testata asettamalla paperipalan poistoilmaventtiilin päälle. Sopiva ilmavirta pitää paperin paikallaan, liian luja pyrkii imaisemaan sen kanavaan ja liian pienessä ilmavirrassa paperi tippuu.

Poistoilmaventtiilin puhdistus

Poistoilmaventtiilin puhdistus on asukkaan vastuulla. Poistoilmaventtiilit tulisi puhdistaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Jos poistoilmaventtiiliin ei ole kertynyt paljon pölyä, voit imuroida sen ja tarvittaessa pyyhkiä kostealla pyyhkeellä. Jos poistoilmaventtiiliin on kerääntynyt paljon pölyä, voi olla tarpeen irrottaa venttiili ja pestä se.

  1. Irrota venttiili kiertämällä sitä laitimmaisesta renkaasta vastapäivään.
  2. Nykäise ja vedä ulos. Älä koske sisempään renkaaseen, sillä se on säädetty oikealle ilmamäärälle.
  3. Pese venttiili astianpesuaineella ja pyyhi kuivaksi.
  4. Kiinnitä venttiili takaisin asettamalla metallilankaiset kiinnikkeet ilmanvaihtoputken suulle ja työntämällä napakasti.

Poistoilmaventtiileistä poistuvan ilman tilalle tulee raikasta ilmaa asuntoon korvausilmaventtiilien kautta. Venttiilit sijaitsevat yleensä joko ikkunarakenteissa tai ulkoseinässä, joskus myös ovien yläkarmissa.

Mikäli korvausilmaventtiiliä ole, vaihtuu ulkoilma esimerkiksi ikkuna- ja ovirakojen kautta. Korvausilmaventtiileitä ei saa tukkia ja ne on pidettävä auki. Jos korvausilmaventtiilistä tulee talvella vedontunnetta, voi niitä säätä hieman pienemmälle, mutta talvellakaan ei korvausilmaventtiiliä saa kokonaan tukkia. Jos säädät korvausilmaventtiileitä pienemmälle, lämpöisempien kelien alkaessa täytyy korvausilmaventtiileitä muistaa avata jälleen enemmän.

Jos ilmanvaihdon häiriöitä ilmenee, tarkasta ensin, että ilmanvaihtoventtiileitä ei ole tukittu tai säädetty kiinni. Tarkasta myös, että venttiilit ovat puhtaat ja ellei näin ole, puhdista ne ja seuraa auttaako tämä ongelmiin. Elleivät nämä konstit auta, täytä asiasta vikailmoitus.

Käytä tuuletukseen aina tuuletusikkunoita. Asunnon isoja ikkunoita ei ole tarkoitettu tuulettamiseen. Isojen ikkunoiden karmit saattavat pettää, jos niitä käytetään virheellisesti tuuletusikkunoina.

Kun poistut asunnosta, muista sulkea ikkunat. Esimerkiksi ristiveto voi paukauttaa ikkunat voimakkaasti kiinni rikkoen tai vahingoittaen ikkunaruutuja. Avoimesta ikkunasta saattaa myös sataa sisälle. Pitkään jatkuessaan sisään satava vesi tai lumi voi aiheuttaa vesivahingon, jolloin vahingon syyksi katsotaan asukkaan huolimattomuus.

Talvella ja erityisesti kovalla pakkasella tuuletusta tulee välttää. Jos ikkuna jää talvella auki pitkäksi aikaa, tämä saattaa aiheuttaa patterin jäätymisen ja vaarana on, että patteri halkeaa. Tuuletusta vähentämällä säästät myös energiaa lämmön pysyessä asunnossa sisällä.


Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.