Skip to content
Etusivu Hakevalle Luottotietojen tarkistaminen

Luottotietojen tarkistaminen

Hakijoiden sekä alaikäisten hakijoiden huoltajan luottotiedot tarkistetaan aina hakemuksen yhteydessä automaattisesti Suomen Asiakastiedon järjestelmästä. Kun haet asuntoa Hoasilta, annat samalla Hoasille suostumuksen tarkistaa omat luottotietosi sekä mahdollisen huoltajasi luottotiedot.

Mahdollinen maksuhäiriömerkintä ei estä asunnon hakemista. Vain mikäli hakijalla tai alaikäisen hakijan huoltajalla on maksamattomia maksuja Hoasille estää se asunnon hakemisen täysin.

Jos hakijan tilanne muuttuu hakemuksen voimassaolon aikana, pyydämme hakijaa olemaan yhteydessä Suomen Asiakastietoon sekä toimittamaan Hoasille Suomen Asiakastiedon todistuksen, josta mahdolliset muutokset ilmenevät.

Mitä maksuhäiriöistä seuraa?

Jos tehdyn tarkistuksen perusteella yhdelläkin hakijalla tai alaikäisen hakijan huoltajalla on maksuhäiriömerkintöjä joko kappalemääräisesti yli kahdeksan, euromääräisesti yli 1 000 euroa, vuokravelkaa, konkurssi-, velkajärjestely-, varattomuus- tai yrityssaneerausmerkintöjä, sovelletaan hakijan mahdolliseen asuntotarjoukseen tiukennettuja vuokrasopimuksen ehtoja.

Vakuusmaksu suoritetaan normaalin suuruisena asuntotyypistä riippuen, mutta hakijan tulee maksaa kolmen kuukauden vuokraa vastaava määrä ennakkoon. Lisäksi vuokrasopimus tehdään aluksi määräaikaisena sopimuksena neljäksi kuukaudeksi.

Merkinnät yhdenkin hakijan luottotiedoissa vaikuttavat myös kanssahakijoiden mahdolliseen sopimukseen yhteisvastuullisissa vuokrasopimuksissa (perheasunnot).

Jos hakija tarvitsee apua vuokranmaksuun tai vakuuden maksuun etukäteen, hänen kannattaa tarvittaessa ottaa yhteys omaan sosiaalitoimistoonsa tai Kelaan. Vakuudeksi emme hyväksy maksusitoumusta, vaan sosiaalitoimiston tai muun tahon maksamasta vakuudesta tulee aina toimittaa kuitti.

Mikäli vuokran maksamisessa ei ole ongelmia eikä muuta vastasyytä ole, sopimusta voidaan jatkaa toisella neljän kuukauden määräaikaisella sopimuksella. Jos asukkaalla ei ole ollut maksuhäiriöitä kahden määräaikaisen vuokrasopimuksen jälkeen, on mahdollista, että vuokrasopimus tehdään toistaiseksi voimassaolevaksi.

Tee asuntohakemus