Hyppää sisältöön
Etusivu Asuvalle Jätteet ja lajittelu

Jätteet ja lajittelu

Hoasin kiinteistöillä kerätään seitsemää eri jätelajia. Katso, miten oma talosi onnistuu kierrättämisessä.

Vertaa oman kohteesi tietoja

Valitse kiinteistösi pudotusvalikosta.

Jätteenkeräyksen kustannukset

Tiesitkö, että roskasta tulee kalliimpaa, kun sen heittää sekajätteeseen? Kiinteistön jätehuoltokustannukset heijastuvat nopeasti asukkaan maksamaan vuokraan. Kierrättäminen on helppo tapa pitää kustannukset alhaalla.

Kun kiinteistöllä lajitellaan ahkerasti

Jos kiinteistöllä on 660 litran pinta-astiat jokaiselle jätelajille ja jäteastiat tyhjennetään kerran viikossa, vuosikustannus on:

Sekajäte 700 €
Kartonki 200 €
Muovi 400 €

Yhteensä 1 300 €

Kun kiinteistöllä ei kierrättäminen kiinnosta

Jos kiinteistöllä on kolme 660 litran pinta-astiaa jokaiselle jätelajille ja jäteastiat tyhjennetään kaksi kertaa viikossa, vuosikustannus on:

Sekajäte 4 000 €
Kartonki 1 700 €
Muovi 2 500 €

Yhteensä 8 200 €

Mitä minä voin tehdä?

Mitä hyötyä on lajittelusta?NäytäSulje

Kun lajittelet jätteet oikein, teet tärkeää työtä materiaalien uudelleenkäytön eteen. Erotellut materiaalit, kuten muovi, metalli tai lasi, pääsevät hyötykäyttöön uusien tuotteiden valmistuksessa. Biojätteestä puolestaan saadaan tehtyä polttoainetta ja multaa. Tiesitkö, että esimerkiksi lasia voi kierrättää ikuisesti? Materiaalien uusiokäyttö on huomattavasti ympäristöystävällisempää kuin kokonaan uuden materiaalin tuottaminen.

Lajittelun puolesta voi puhua myös jätekustannusten pienenemisellä. Sekajäte on kaikista kallein roska. Ja jos kierrätysastiaan päätyy väärää jätettä, koko astian sisältö muuttuu heti sekajätteeksi. Jos lasipurkki löytyy biojätteestä, jäteauto ei tyhjennä astiaa, vaan paikalle tilataan kallis sekajäteauto tyhjentämään roska-astia. 

Näin lajittelet Hoas-kiinteistölläNäytäSulje

Kiinteistöillämme on lajitteluastiat seitsemälle eri jätelajille. Klikkaamalla jätelajia pääset HSY:n sivulle lukemaan lisää sen lajittelusta.

Joillain kiinteistöillä on pienet jätehuoneet tai -tilat, jolloin tietyt keräysastiat on sijoitettu vain yhteen kiinteistön jätepisteeseen. Jos siis lähimmältä jätehuoneelta et löydä lasinkeräyspistettä, se löytyy varmasti kiinteistön toisesta jätehuoneesta!

Näin lajittelet muut jätteetNäytäSulje

Kotitaloudessa syntyy muutakin jätettä kuin niitä seitsemää, joita kiinteistöillämme kerätään. Onneksi näitä jätteitä syntyy varsin harvoin, ja yleensä visiitti erilliselle lajittelupisteelle kerran-pari vuodessa riittää. Pääkaupunkiseudulla on hyvin lajittelupisteitä, joten löydät varmasti yhden hyvien kulkuetäisyyksien päässä kotoasi. Kannattaa pitää silmällä myös kiertäviä Sortti-autoja, jotka kiertävät vuosittain pääkaupunkiseudulla keräämässä vaarallista jätettä ja metalliromua.

Klikkaamalla jätelajia pääset HSY:n sivulle lukemaan lisää sen kierrättämisestä ja keräyspisteiden sijainneista:

Isot esineet
Sähkölaitteet
Vaarallinen jäte (ent. ongelmajäte)
Vaatteet ja tekstiilit
Lääkkeet
Paristot voi palauttaa maksutta paristonkeräyslaatikkoon kaupassa, joka myy paristoja. Joskus paristonkeräyslaatikko on myymälän takatiloissa, joten jos keräyslaatikkoa ei näy, voit kysyä, voiko paristot jättää kassalle.
Ehjät ja puhtaat tavarat, huonekalut ja vaatteet: kirpputori, Kierrätyskeskus, Fida, SPR Kontti

JäteopasNäytäSulje

Jokaisen ahkeran kierrättäjän paras kaveri on HSY:n jäteopas. Kirjoita vain mieltä askarruttavan roskan nimi jäteoppaaseen, ja se kertoo sinulle, kuinka voit kierrättää sen oikein!

Jäteastioiden tyhjennysNäytäSulje

Hoasin jäteastiat tyhjennetään sopimuksen mukaisin aikavälein. Löydät oman kiinteistösi jätepisteeltä QR-koodin, jonka avulla selvität jätepisteen tyhjennysaikataulun. Jos et löydä koodia, tee meille vikailmoitus, niin tulemme laittamaan sen paikalle. Kiinteistöissä, joissa on syväkeräysastiat tai putkikeräysjärjestelmä, ei ole QR-koodeja.

Ylläpidä siisteyttä myös jätepisteellä. Jätetilan lattialle ei kannata jättää roskia tai roskapusseja: jos roskia on maassa niin paljon, ettei astioita saa ulos jätetilasta, jäävät astiat tyhjentämättä. Jätteiden keräysautojen kuljettajien vastuulle ei kuulu maahan jätettyjen roskien poista, vaan he tyhjentävät vain roska-astiat käynnillään. Maahan jätetyt tähteet houkuttelevat paikalle myös tuhoeläimiä.

PutkikeräysjärjestelmäNäytäSulje

Joissain Hoasin uudemmissa kiinteistöissä Ruoholahdessa ja Kalasatamassa on käytössä jätteen keräykseen tarkoitettu putkikeräysjärjestelmä. Putken luukun saa auki avainlätkällä, jonka saat Hoasin toimistolta asuessasi sellaisessa kiinteistössä, jossa keräysputki on käytössä.

Tutustu putkikeräysjärjestelmään:


Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.