Hyppää sisältöön
Etusivu Opiskelijan talous Opiskelijan talous, osa 1: Näin teet kuukausibudjetin

Opiskelijan talous, osa 1: Näin teet kuukausibudjetin

Tässä viisiosaisessa sarjassa paneudumme opiskelijan talouteen. Ensimmäisessä osassa kerromme, miten ja miksi kuukausibudjetti kannattaa tehdä.

Sarjan myöhemmät osat käsittelevät opiskelijan ruokamenoja, opiskelijan tukia, sähkösopimuksen hankkimista sekä kotivakuutusta. Voit tutustua aiheisiin katsomalla niistä julkaistavan videon tai aiheeseen liittyvän artikkelin.

Omien menojen seuraaminen ja suunnittelu vähentää rahankäyttöön liittyvää stressiä

Omien menojen seuraaminen ja suunnittelu auttaa pitämään oman talouden kunnossa ja vähentää rahankäyttöön usein liittyvää stressiä.

Tässä jutussa kerromme, miten omia kuukausimenoja voi arvioida ja rakentaa niiden perusteella oman kuukausibudjetin. Ideana on miettiä etukäteen, mihin kaikkeen rahaa menee ja verrata sitä tuloihin (tuet, palkka, muut mahdolliset tulonlähteet). Näin varmistat, että rahaa riittää aina vähintään pakollisiin asioihin, kuten vuokraan ja ruokaan, etkä tuhlaa vahingossa johonkin vähemmän tärkeään.

Alla olevalla videolla Oliver kertoo esimerkkien avulla, kuinka omia menoja voi arvioida, suunnitella ja seurata. Voit katsoa videon ja sen jälkeen kerrata neuvot tästä artikkelista.

1. Laske ensin tulosi

Aloita budjetin tekeminen kirjaamalla ylös kaikki kuukauden tulosi. Tulonlähteitä saattavat olla esimerkiksi opintoraha, opintolaina, yleinen asumistuki, palkka (jos teet töitä opintojen ohella) ja mahdolliset säästöt. Laske tulojesi perusteella, kuinka paljon rahaa voit korkeimmillaan käyttää kuukauden aikana.

2. Aloita arvioilla, tarkenna myöhemmin

Ota mallia muilta ja tee arvio omista menoista

Jos olet vasta muuttanut omillesi, eikä sinulla ole kokemusta siitä, mihin kaikkeen rahaa kuluu, kannattaa ottaa mallia muiden laatimista kuukausibudjeteista. Hakusanalla ”opiskelijan kuukausibudjetti” löydät monia hyviä esimerkkejä. Lisäksi oheisella videolla Oliver antaa hyviä vinkkejä budjetin tekemiseen.

Kaikkien budjetit ovat erilaisia

Muista, että kaikkien budjetit ovat erilaisia, sillä oma elämäntapa ja esimerkiksi asuntotyyppi vaikuttavat menojen suuruuteen. Aluksi arviot kannattaa laittaa mieluummin yläkanttiin kuin alakanttiin, jotta rahat eivät vahingossakaan lopu kesken.

Päivitä arvioita, kun kuluja kertyy

Kun kokemusta omillaan asumisesta kertyy, voit tarkentaa alkuperäistä budjettia oikeiden toteutuneiden menojesi perusteella.

Menot eivät saa olla suuremmat kuin tulot

Pidä huolta, ettet kuluta enempää kuin tulosi antavat myöden. Jos kulutat jossain kuussa ylimääräistä, mieti, miten saat sen seuraavassa kuussa tasoitettua.

3. Näin kokoat budjetin

Valitse, mihin kirjaat budjetin

Voit tehdä budjettisi paperille tai johonkin digitaaliseen muotoon. Digitaalisen budjetin etu on se, että sitä on helpompi muokata ja päivittää. Microsoft Excel ja Google Sheets ovat suositeltavia tätä tarkoitusta varten, koska ne on tarkoitettu nimenomaan numeroiden käsittelyyn.

Aloita menotyyppien listaamisella

Lähde liikkeelle miettimällä, mihin kaikkeen ylipäätään käytät rahaa. Älä siis vielä mieti euromääriä, vaan listaa, mitä kaikki menotyyppejä omassa elämässäsi on. Nämä erilaiset menot kannattaa ryhmitellä eri kategorioiden alle.

Ehdotus kategorioista ja niiden sisältämistä menotyypeistä:

  • Asumismenot: vuokra, sähkö, vesi, kodin nettiliittymä, kotivakuutus
  • Ruokamenot: päivittäistavarat (normaalit kauppakäynnit), ravintola-, kahvila ja baarikulut, opiskelijalounaat
  • Matkakustannukset: julkisen liikenteen lippu, kaupunkipyörä, sähköpotkulaudat
  • Digi- ja suoratoistokulut: esim. Spotify, Netflix, Disney+, iCloud, puhelinliittymä
  • Muita kategorioita voi olla esim. harrastukset, vaatteet, terveydenhoito, auton tai lemmikin menot

Lisäksi kannattaa merkitä oma kategoriansa säästöille. On todennäköisempää pystyä laittamaan jokin pieni summa sivuun, jos sen merkitsee budjettiin jo valmiiksi, kuin jos ajattelee säävänsä ”jos jotain jää yli”. Säästö (pienikin) kannattaa siirtää erilliselle tilille, jota ei käytä päivittäisiin menoihin.

Listaus on hyvä, kun se tuntuu itselle selkeältä

Kirjaa kategoriat ja niiden sisältämät tarkemmat kulut budjettiisi allekkain. Päätä itse, minkälainen jaottelu tuntuu sopivalta. Ihan kaikkia kuluja ei tarvitse eritellä omikseen, vaan esimerkiksi kulutyyppi ”päivittäistavarat” voi sisältää ruokien lisäksi kaiken muunkin, minkä saa marketista ostettua (esim. shampoo, siivoustarvikkeet ja lamput).

Sellainen tarkkuus on hyvä, josta saat hyvän kuvan omasta kulutuksesta, mutta jota jaksat myös ylläpitää.

4. Määrittele budjetin summat

Kun kulutyypit on listattu, täytyy sinun arvioida, kuinka paljon mihinkin menee rahaa. Kirjaa jokaiselle riville arvio siitä, paljonko kuukaudessa käytät kyseiseen asiaan.

Jotkin kulut tiedät tarkasti, kuten vuokran suuruuden, Spotifyn kuukausimaksun tai salikortin hinnan, mutta muut täytyy aluksi arvioida.

Todellisuus ei aina noudata budjettia

Tavoite on, että arvioidut summat olisivat mahdollisimman paikkansa pitäviä, mutta on luonnollista, että todellisuus ei aina noudattele budjetin arvioita ihan tarkkaan. Voit päivittää arvioita tuleville kuukausille, kun saat kokemusta siitä, kuinka paljon rahaa mihinkin oikeasti menee.

Toisinaan yllättävät kulut sotkevat budjettia. Kun merkitset kaiken ylös, yllättävistäkin menoista on helpompi selvitä. Tutki budjettiasi ja mieti, mistä voit nipistää, jotta rahat riittävät.

On myös odotettavaa, että menoissa on vaihtelua kuukasien välillä. Esimerkiksi kesätöissä ollessa, ei välttämättä pääse syömään lounasta opiskelijaravintolassa, jolloin lounasiin voi mennä selvästi enemmän rahaa. Toisaalta vierailut vanhempien luona loma-aikoina saattavat pienentää ruokakuluja, jos syö paljon vanhempien ruokapöydässä.

Muista opiskelija-alennukset

Yllättävän monista kuluista voi saada opiskelija-alennuksia (esim. sähkösopimus, kotivakuutus, julkinen liikenne, liikuntapalvelut). Budjettia tehdessä kannattaakin googlettaa kyseinen palvelu ja sana ”opiskelija-alennus”, eli kirjoita Googleen esim. ”kotivakuutus opiskelija-alennus”, jotta löydät opiskelijoille suunnatut edullisemmat hinnat.

5. Vertaa arvioimiasi kuluja tuloihisi

Laske yhteen kuukaudessa kuluva rahamäärä ja varmista, että se on korkeintaan kuukauden tulojesi suuruinen. Jos arvioidut menot ylittävät tulot, käy budjetti uudestaan läpi ja mieti, mitä kuluja on mahdollista pienentää.

Opiskelijana budjetti menee usein tiukille ja monista asioista voi joutua karsimaan. Voit kuitenkin miettiä, riittäisivätkö rahasi vaikka joka kolmas kuukausi johonkin ylimääräiseen kivaan juttuun. Kun suunnittelet sellaisen valmiiksi, muina kuukausina on ehkä helpompi pitäytyä tiukasti budjetissa.

6. Käyttämäsi rahan merkitseminen budjettiin

Jotta budjetista saa pikkuhiljaa tehtyä tarkemman, kannattaa kaikki toteutuneet kulut merkitä ylös.

Säästä kuitit

Yksi selkeä tapa kulujen kirjaamiseen on säästää kaikki kuitit kaikista ostoksista (myös verkko-ostoksista ja automaattisista veloituksista) ja kirjata ne kerralla ylös aina kuukauden tiettynä päivänä. Kuun viimeinen päivä on hyvä, sillä samalla näet, onko seuraavan kuun käytössä oleviin rahoihin tarve tehdä muutoksia.

Jos olet käyttänyt enemmän rahaa kuin budjetissa olet arvioinut, vähennä summa jostain seuraavalle kuulle suunnitellusta menosta.

Kirjaa kuukauden kulut omalle sivulleen

Jos käytät taulukkolaskentaohjelmaa, esim. Exceliä, merkitse kuluneen kuukauden kaikkien kuittien tiedot uudelle tyhjälle välilehdelle. Merkitse taulukkoon jokainen kuitti omalle rivilleen ja omiin sarakkeisiinsa ainakin ostoksen päivämäärä, loppusumma, mikä kulu on kyseessä, kulukategoria sekä tarpeen mukaan lisähuomioita. (Katso Oliverin esimerkki kulujen kirjaamisesta.)

Erilliset välilehdet eri kuukausien kuluille estävät niiden sekoittumisen toisiinsa ja pystyt myös paremmin selailemaan ja vertailemaan eri kuukausia.

Jos haluat, voit myös tehdä välilehden, johon kirjaat jokaisen kuukauden kokonaiskulut (ja vaikka myös eri kategorioiden summat), jolloin näet helposti missä kuussa rahaa on mennyt enemmän ja missä vähemmän.

7. Seuraa kulujesi kehittymistä

Aina välillä, vaikka kolmen kuukauden välein, kannattaa katsoa tarkemmin, miten kulut ovat kehittyneet. Voit tehdä budjettisuunnitelmiin isompia muutoksia, esimerkiksi lisätä tai poistaa kulutyyppejä. Jos tulosi muuttuvat, kannattaa silloinkin päivittää budjettia.


Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.