Hyppää sisältöön
Etusivu Tiedotteet Sentinvenyttäjän asunnonhakuvinkit – soluasunnossa voi säästää yli 1000 euroa vuodessa

Sentinvenyttäjän asunnonhakuvinkit – soluasunnossa voi säästää yli 1000 euroa vuodessa

MEDIATIEDOTE 4.7.2024

Edullista asuntoa kaipaavalle opiskelijalle solu on ylivoimaisesti paras valinta. Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin asiakaskyselyistä käy ilmi, että soluissa asuvat ovat lisäksi tyytyväisimpiä asukkaita. Miksi soluasunnoissa viihdytään?

Soluasuntojen suosio opiskelijoiden keskuudessa on laskenut 80-luvulta lähtien. Nykyisin opiskelijat haluavat asua mieluiten yksiössä, joten Hoas on panostanut viime vuosina erityisesti yksiörakentamiseen.

Samaan aikaan monet kuitenkin kokevat solun erittäin toimivaksi opiskeluajan asunnoksi. Viimeisimmät suositteluhalukkuutta mittaavat NPS-luvut paljastavat, että soluissa asuu Hoasin tyytyväisimpiä asukkaita.

Rahanmenosta ei todennäköisesti tarvitse stressata niin paljon, kun tietää, että rahaa ei mene suurta määrää vuokraan.

”Soluissa arvostetaan erityisesti niiden kohtuullista hintaa. Soluasuminen koetaan halvaksi, helpoksi, luotettavaksi ja toimivaksi. Rahanmenosta ei todennäköisesti tarvitse stressata niin paljon, kun tietää, että rahaa ei mene suurta määrää vuokraan. Tällä on iso merkitys opiskelijan hyvinvoinnille”, Hoasin asiakkuusjohtaja Pia Jaakola kertoo.

Hoasin tutkimuksista käy ilmi, että soluasunnoissa arvostetaan lisäksi sen tarjoamaa yhteisöllisyyttä ja turvaa. Jos on esimerkiksi lapsuudenkodissa tottunut asumaan muiden ihmisten kanssa, solussa asumisesta voi tulla kotoisa olo.

”Soluasunnossa kämppiksiltä voi saada tukea ja turvaa, ja heistä voi parhaassa tapauksessa muodostua jopa elinikäisiä ystäviä. Yksi vastaajista kertoi, että hänelle tuli kotoisa olo, kun kämppis tuli muuttopäivänä kysymään, onko sulla neljänkympin pyykkiä. Vastaaja oli aiemmin asunut yksiössä, mutta halusi muuttaa soluun, koska koki yksiössä asumisen liian yksinäiseksi ja halusi sosiaalista verkkoa ympärilleen”, Jaakola sanoo.

Soluasunnossa säästää – muussakin kuin vuokrassa

Hoasilta soluhuoneen voi saada edullisimmillaan 210–230 eurolla kuukaudessa. Tämän hintaluokan soluasuntoja löytyy esimerkiksi Koivukylästä, Lintuvaarasta ja Kilosta. Myös Vuosaaresta, Tikkurilan kupeessa sijaitsevasta Jokiniemestä ja Teekkarikylästä löytyy asuntoja, joiden vuokra on alle 300 euroa kuukaudessa. Hoasin kalleimmat soluasunnot sijaitsevat Jätkäsaaressa ja Kampissa. Näissä vuokra on 450 euroa kuukaudessa, mikä on kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin yksiön hinta, varsinkin vapaiden markkinoiden hintoihin verrattuna.

”Soluasuntokohteista erityisesti Jätkäsaari ja Kamppi ovat opiskelijoiden keskuudessa suosittuja. Näiden lisäksi myös kampusten läheisyydessä sijaitsevat soluasuntokohteet Teekkarikylässä, Kumpulassa ja Viikissä menevät hyvin kaupaksi”, Jaakola kertoo.

Edullisen vuokran lisäksi soluasunnoissa säästää sähkö- ja vesimaksuissa. Hoasin soluissa vuokraan sisältyy aina sähkö, kun taas lähes kaikissa yksiöissä se tulee maksaa itse. Myös vesimaksut, nettiyhteys sekä sauna- ja pesuvuorot sisältyvät soluhuoneen hintaan.

”Kun verrataan 300 euron soluhuoneessa asuvan kustannuksia esimerkiksi 600 euron yksiössä asuvan kustannuksiin, on säästö asumistuki huomioiden jopa vuodessa 1200 euroa”, Jaakola toteaa.

Säästöä syntyy myös asumisen hankinnoissa, sillä soluasunnossa pärjää vähillä varusteilla. Huoneen saa sisustettua viihtyisäksi vähemmilläkin huonekaluilla, ja kämppisten kanssa voi käyttää yhteisiä kodinkoneita. Vastikään remontoiduissa kiinteistöissä soluhuoneissa voi olla oma jääkaappi.

Asuntoa syksyksi etsivän kannattaa antaa solulle mahdollisuus

Soluasunto on hyvä vaihtoehto etenkin opintojaan aloittavalle tai uuteen kaupunkiin muuttavalle. Vaikkei kämppisten kanssa heti klikkaisikaan, usein tieto siitä, että kotona on joku samassa elämäntilanteessa oleva, ehkäisee yksinäisyyden tunnetta. Erityisen tärkeää tämä on silloin, kun kotona tulee vietettyä paljon aikaa esimerkiksi etäopintojen takia.

”Soluasunto voi sopia sekä sosiaalisemmalle että hiljaisemmalla ihmiselle – ei voi tietää ennen kuin kokeilee! Ei ole tiettyä ihmistyyppiä, jolle soluasunto automaattisesti sopisi parhaiten. Tällä hetkellä Hoasilla on vapaana noin 250 soluhuonetta. Asuntoa syksyksi etsivän opiskelijan kannattaa siis antaa solulle mahdollisuus”, Jaakola kannustaa.

Hoas on yleishyödyllinen säätiö, joka vuokraa, rakennuttaa ja ylläpitää asuntoja pääkaupunkiseudulla peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville, tutkintoaan päätoimisesti suorittaville opiskelijoille. Asuntoja Hoasilla on yli 10 000 ja asukkaita noin 18 000. www.hoas.fi


Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.