Hyppää sisältöön
Etusivu Tiedotteet Pääkaupungin opiskelija-asuntojen haku kiihtyy – näillä neuvoilla asunnon saa nopeimmin

Pääkaupungin opiskelija-asuntojen haku kiihtyy – näillä neuvoilla asunnon saa nopeimmin

MEDIATIEDOTE 27.6.2024

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin asuntojen hakemusmäärät ovat kesäkuukausina korkeimmillaan. Asuntoja ei kuitenkaan vapaudu tavallista enempää. Mitä opiskelijan tulisi ottaa huomioon, jos asunnon haluaa saada mahdollisimman nopeasti?

Viimeiset opiskelupaikat varmistuvat pian, ja opiskelijoiden asunnon etsintä käy vilkkaana. Asuntohakemus kannattaa tehdä mahdollisimman pian, kun opiskelupaikka on varmistunut. Mitä nopeammin hakemuksen saa matkaan, sitä paremmat mahdollisuudet asunnon saamiseen ovat.

”Tässä vaiheessa vuotta asunnonhakijoita on normaaliin malliin paljon. Hoasilla on voimassa olevia hakemuksia läpi kesän yli 10 000. Vielä määrä ei ole juurikaan kasvanut esimerkiksi viime vuodesta, vaikka keväällä asumistukeen tulikin muutoksia ja opiskelijoiden uskottiin hakevan enemmän edullisempia asumisvaihtoehtoja”, Hoasin asiakkuusjohtaja Pia Jaakola kertoo.

Muista nämä vinkit, kun haet opiskelija-asuntoa kesällä

  1. Ole avoin erilaisia asuntotyyppejä kohtaan – Asunnon saanti helpottuu huomattavasti, jos on valmis harkitsemaan muutakin kuin yksiössä asumista. Soluasumiselle kannattaa antaa mahdollisuus: koska hakijoita on vähemmän, soluasuntoon on paljon helpompi päästä kuin yksiöön. Samassa hakemuksessa voi hakea useaa eri asuntotyyppiä.

”Yksiötä joutuu yleensä odottamaan 6–12 kuukautta, etenkin suosituimmilla alueilla. Soluasunnon voi sen sijaan saada jopa viikossa tai päivissä”, Jaakola vinkkaa.

  1. Jousta asunnon sijainnissa – Moni opiskelija toivoo asuntoa Helsingin kantakaupungista tai sen läheisyydestä: suosituimmilta alueilta voi olla kuitenkin vaikea saada jopa soluasuntoa.

”Hyvien kulkuyhteyksien varrella sijaitsevia kivoja asuinalueita löytyy muualtakin kuin Helsingin kantakaupungista. Jos tarvitsee asuntoa nopeasti, alueita kannattaa lisätä hakemukselle mahdollisimman paljon”, Jaakola sanoo.

  1. Tee hakemus heti – Asunnon saa sitä nopeammin, mitä aiemmin hakemuksen on tehnyt. Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta saapuvat opintonsa aloittavat opiskelijat ovat kiireellisimmässä asunnontarpeessa, joten heille pyritään tarjoamaan asuntoja ensin.

”Hoasin asuntohakemus on kolme kuukautta voimassa. Hakemusta pitää muistaa käydä päivittämässä, ennen kuin se menee vanhaksi – muuten odotusaika alkaa alusta”, Jaakola muistuttaa.

  1. Muista realismi – Jos hakemuksessa ilmoittaa esimerkiksi, että haluaa asua vain kaksiossa ja laittaa samaan aikaa vuokran maksimihinnaksi 500 euroa, toiveet eivät ole realistiset. Hakemusta tehdessä onkin hyvä aidosti miettiä, mitä asunnosta on valmis maksamaan. Asuntoja tarjotaan aina hakemukselle merkittyjen tietojen perusteella.

”Hakemuksessa haettavalle asunnolle voi myös asettaa erilaisia kriteereitä. On kuitenkin hyvä muistaa, että mitä enemmän toiveita asunnolle asettaa, sitä pidempään sitä joutuu odottamaan. Jos asuntoa tarvitsee heti, kriteereitä kannattaa laittaa mahdollisimman vähän”, Jaakola mainitsee.

Hoas tarjoaa opiskelijoille kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja opiskelupaikkojen läheisyydestä eri puolilta pääkaupunkiseutua. Hoasilla on reilut 10 000 asuntoa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Hoasin vuokrat ovat jopa 30 prosenttia markkinahintaa alhaisempia.

Hoas on yleishyödyllinen säätiö, joka vuokraa, rakennuttaa ja ylläpitää asuntoja pääkaupunkiseudulla peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville, tutkintoaan päätoimisesti suorittaville opiskelijoille. Asuntoja Hoasilla on yli 10 000 ja asukkaita noin 18 000. www.hoas.fi


Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.