Hyppää sisältöön
Etusivu Opiskelijan talous Opiskelijan talous, osa 2: Ruokamenot ja niiden suunnittelu

Opiskelijan talous, osa 2: Ruokamenot ja niiden suunnittelu

Tässä viisiosaisessa sarjassa paneudumme opiskelijan talouteen. Tämä toinen osa käsittelee sitä, miten omilla valinnoilla voi säästää ruokaostoksilla.

Sarjan ensimmäinen osa käsitteli kuukausibudjettia ja tulevissa osissa käydään läpi opiskelijan tukia, sähkösopimuksen hankkimista sekä kotivakuutusta. Voit tutustua aiheisiin katsomalla niistä julkaistavan videon tai aiheeseen liittyvän artikkelin.

Ruokamenot ovat iso osa koko kuukauden menoista

Ruokaan liittyvät kulut ovat iso osa koko kuukauden kuluja. Sen takia onkin hyvä miettiä, miten ja millä valinnoilla omiin ruokamenoihin voi vaikuttaa.

Alla olevalla videolla Oliver kertoo erilasia tapoja säästää ruokaostoksissa. Voit katsoa videon ja sen jälkeen kerrata neuvot tästä artikkelista.

Ruokamenot ovat iso osa kuukausikuluja

Ruokaan menee kuukaudessa suuri määrä rahaa, mutta toisaalta se on menoerä, jonka suuruuteen voit vaikuttaa paljonkin omilla valinnoillasi.

Kuinka paljon rahaa ruokaan kuukaudessa kuluu?

Ruokakauppaostoksiin on hyvä varata 150-200 euroa kuukaudessa. Summan pitäisi riittää yhdelle henkilölle hyvin. Tiukassa rahatilanteessa voit tarvittaessa pihistelemällä päästä huomattavasti pienempäänkin summaan.

Tässä arvioissa on oletettu, että syöt päivässä yhden aterian, esimerkiksi opiskelijalounaan, kodin ulkopuolella. Lounasrahat tulee laskea erikseen (opiskelijalounaat noin 65 e kuussa).

Kuusi tapaa säästää ruokamenoissa

1. Syö opiskelijalounas aina kun mahdollista, ruuan tilaaminen on kallista

Korkeakouluopiskelijana saat opiskelijakortilla yhden noin 2,60 e maksavan lounaan päivässä. Tätä mahdollisuutta kannattaa hyödyntää. Tiesithän, että voit syödä opiskelijalounaan muuallakin kuin omalla kampuksella? Sinun ei tarvitse olla kyseisen koulun opiskelija voidaksesi hyödyntää lounasetua.

Katso listaus Kelan ateriatuen piirissä olevista eli opiskelijahintaista lounasta tarjoavista ravintoloista Kelan sivuilta.

Jos oletetaan, että syöt yhden opiskelija-aterian joka arkipäivä, eli noin 25 kertaa kuussa, tulisi lounaisiin varata noin 65 euroa kuussa.

Wolttaaminen on pidemmän päälle erittäin kallista

Ruuan tilaaminen kotiin, varsinkin jatkuvasti, kuluttaa budjettia huomattavasti. Jos esim. Wolt-tilauksesi keskimääräinen hinta on 9 euroa, on se 6,40 e enemmän kuin opiskelijaravintolan lounas. Jos wolttaisit joka arkipäivä, kustantaisi se kuukaudessa 160 e enemmän kuin opiskelijalounaat. Vuoden aikana kustannus olisi jo 1 920 euroa enemmän.

2. Valitse edullisin kauppa

Ruokakauppojen hinnat saattavat vaihdella merkittävästikin. Hintoihin vaikuttaa moni asia.

Pikkukaupat yleensä kalleimpia, eroja myös ketjujen välillä

Pääsääntöisesti iso kauppa on edullisempi kuin pieni. Lisäksi kauppaketjujen hintojen välillä on eroja, mutta myös saman ketjun eri myymälöiden välillä voi olla hintaeroja.

Tee helppo käytännön hintatutkimus

Edullisin lähistöllä sijaitseva kauppa kannattaa selvittää tekemällä helppo käytännön hintatutkimus. Tee yksi selkeä ostoslista tuotteista, joita käytät viikoittain, ja käy vuorotella kussakin lähellä sijaitsevassa kaupassa tekemässä listan mukaiset ostokset. Ostosten kuittien loppuhintoja vertailemalla selviää, mikä kaupoista on itsellesi edullisin. Pyri ostamaan mahdollisimman vertailukelpoisia tuotteita, jotta saat realistisen kuvan hintojen eroista.

Koska yleensä kodin lähellä oleva pieni lähikauppa on kalliimmasta päästä, tutki mitä kaikkia muita kauppoja lähistöllä on. Ota hintavertailuun mukaan sellaiset, joihin pääset kulkemaan riittävän helposti esimerkiksi matkalla koululta tai harrastuksista kotiin.

3. Keskitä ruokaostokset yhteen ketjuun

Kaikilla kauppaketjuilla (Kesko, S-ryhmä ja Lidl) on omat kanta-asiakasohjelmansa. Keskittämällä ostokset yhteen ketjuun ja hankkiutumalla sen kanta-asiakkaaksi, voit säästää bonuspisteillä ja muilla asiakaseduilla. Erot bonusohjelmien välillä voivat olla pieniä, joten etujen kannalta ei välttämättä ole suurta merkitystä, minkä ohjelman valitset. Tärkeintä on keskittää ostokset mahdollisimman hyvin aina saman ketjun kauppoihin.

4. Osta kaupan omia merkkejä

Toimiva tapa säästää ruokaostoksissa on ostaa kaupan omia merkkejä. Ne ovat yleensä edullisempia kuin muut myynnissä olevat vaihtoehdot. Näitä on esim. Keskon Pirkka, S-ryhmän Rainbow ja Lidlin Pohjolan meijeri.

5. Valitse alemerkittyjä tuotteita

Tarkkaile punaisia aletarroja

Kaupassa kannattaa pitää silmällä punaisilla tarroilla merkittyjä alennuksia. Ruokakaupat merkitsevät pian vanhaksi meneviä tuotteita aletarroilla, jotta ne saataisiin myydyksi ennen viimeisiä myyntipäiviä. Alennukset ovat yleensä vähintään 30%, mutta kauppojen ja tuotteiden välillä on vaihtelua.

Pakasta myöhempää käyttöä varten

Huomaa, että vaikka viimeinen myyntipäivä lähestyisi, on tuotteella silti vielä käyttöaikaa jäljellä. Hyvä tapa hyödyntää alennettuja tuotteita on pakastaa osa myöhempää käyttöä varten.

Älä hullaannu alennuksista

Huom! Älä mene siihen lankaan, että ostat alennuksella tuotteita, jotka normaalisti ovat kalliita. Silloin loppuhinta on pahimmassa tapauksessa suurempi kuin vastaava halvempi tuote ilman alennusta. Vältä lisäksi ostamasta vain alennuksen vuoksi sellaisia tuotteita, joille sinulla ei ole käyttöä.

6. Hyödynnä hävikkiruokapalveluja

Toisinaan voi olla hyvä tarkastella hävikkiruokapalvelujen tarjontaa. Esimerkiksi Fiksuruoka ja Matsmart tarjoavat erityisesti kuivaruokaa ja muita pitkään säilyviä tuotteita, joita voi välillä tilata tarpeeseen ja vaikka kerralla enemmän. Kannattaa kuitenkin muistaa olla hämääntymättä edullisista hinnoista eli tilaa vain sellaista, mille sinulla on oikeasti käyttöä.

Ravintolaruuan kotiin tilaamisen vaihtoehtona voit hyödyntää ResQ Club -sovellusta, jonka kautta voi tilata ravintoloiden ja kahviloiden hävikkiin menossa olevia annoksia edullisempaan hintaan.


Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.