Hyppää sisältöön
Etusivu Hoas Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas

Hoas – opiskelijan koti

Hoas kertoo opiskelijayhteisön voimasta. Kaikki alkoi siitä, kun 16 Helsingin seudun opiskelijajärjestöä löi hynttyyt yhteen, kokosi pienen pääoman ja suuren pankkilainan. Näin perustettiin Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö sr, jonka tavoitteena on vuodesta 1969 lähtien ollut tarjota edullisia vuokra-asuntoja opiskelijoille. Reilussa 50 vuodessa pienestä alkupääomasta on kasvanut yli 80 miljoonan euron liikevaihto ja noin 10 500 asuntoa opiskelijoille.

Kaikki alkoi siitä, kun 16 Helsingin seudun opiskelijajärjestöä löi hynttyyt yhteen, kokosi pienen pääoman ja suuren pankkilainan.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas on yleishyödyllinen säätiö. Toiminta ei tavoittele voittoa vaan asunnot vuokrataan omakustannehintaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Hoasin vuokrat ovat noin 30 prosenttia markkinahintaa edullisempia.

Perustamisesta asti tavoitteena on ollut helpottaa opiskelijoiden asuntotilannetta pääkaupunkiseudulla. Hoasin toiminnassa ovat mukana Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston ylioppilaskunnat sekä 10 muuta ylioppilaskuntaa ja ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntaa.

Hoas vuokraa, rakennuttaa ja ylläpitää asuntoja pääkaupunkiseudulla peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa tutkintoaan päätoimisesti suorittaville opiskelijoille. Hoas tekee yhteistyötä korkeakoulujen kanssa tarjoamalla kalustettuja huoneistoja ja asumisajan palveluja myös kansainvälisen vaihdon opiskelijoille.

Tavoitteena on vuodesta 1969 lähtien ollut tarjota edullisia vuokra-asuntoja opiskelijoille

Hoasilla asuu reilut 18 000 asukasta, joista noin kolmasosa on kansainvälisiä opiskelijoita.  Vuosittain uusia vuokrasopimuksia solmitaan vajaat 10 000 kpl. Keskimääräinen asumisaika on noin 1,5 vuotta. Asuntojen taloudellinen käyttöaste on keskimäärin 98 % huomioiden vuosittaiset peruskorjaukset.

Hoas hoitaa asuntojensa vuokrauspalvelut ja kiinteistöjen ylläpidon manageerauksen pääosin itse. Apuna on lukuisia yhteistyökumppaneita ja palvelutuottajia.

Hoas on mukavinta ja helpointa opiskeluajan asumista.

Taustayhteisöt

Suurimmat perustajayhteisöt

 • Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY)
 • Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta (TKY)
 • Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta (KY)

Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta, Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta ja Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaskunta yhdistyivät Aalto-yliopiston ylioppilaskuntaan (AYY) vuonna 2010.

Pääkaupunkiseudun muut ylioppilaskunnat

 • Taideyliopiston ylioppilaskunta (TaiYo)
 • Svenska Handelshögskolans Studentkår (SHS)

Ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnat ja muiden oppilaitosten oppilasyhdistykset

 • Arcada studerandekår (ASK)
 • Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (O´Diako)
 • Haaga-Helia ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (Helga)
 • Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (HUMAKO)
 • Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (Laureamko)
 • Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (METKA)

Hoasin toimintaa ohjaavat arvot

Vastuullisuus

Hoas edistää opiskelija-asumista vastuullisesti. Vastuullisuus tarkoittaa sosiaalisen, taloudellisen ja ekologisesti kestävän kehityksen huomioimista kaikessa toiminnassa, säätiön tarkoituspykälää noudattaen. Toiminta on hyvän hallintotavan mukaista.

Oikeudenmukaisuus

Hoas pyrkii kaikessa toiminnassaan asiakkaidensa tasaveroiseen kohteluun.

Yksilön huomioon ottaminen

Hoas pyrkii ottamaan asiakkaidensa yksilölliset tarpeet huomioon tuotteissaan, palveluissaan ja hakumenettelyssään.

Avoimuus

Hoasin toiminta ja sitä ohjaavat periaatteet ovat avoimia.

Turvallisuus

Hoas on turvallinen ja luotettava vuokranantaja.

Strategia 2021-2025

Olemme kuunnelleet opiskelijoiden toiveita ja tarpeita sekä pyrkineet ymmärtämään tulevaisuuden kehityssuuntia. Näistä aineksista kehitämme asuntotarjontaamme ja asumiseen liittyviä palveluita, jotta asukaskokemuksesta syntyy mahdollisimman hyvä. Rakennamme uudiskohteita kampusten lähelle ja hyvien julkisten kulkuyhteyksien päähän. Lisäksi peruskorjaamme vanhempia kiinteistöjä niin, että asunnot ja yhteistilat ovat laadukkaita ja viihtyisiä. Talkkarit auttavat kiinteistöillä arjen asumiseen liittyvissä asioissa.

Opiskelijan ykkösvalinta

Digitaalisuus ja nopeat sähköiset palvelut ovat yhä tärkeämpiä, mutta niin on myös vakauden ja turvallisuuden tarjoaminen. Yleishyödyllisenä säätiönä tarjoamme edullista asumista eri elämäntilanteissa oleville opiskelijoille. Kaikkeen tähän tarvitsemme lisäksi hyvinvoivaa ja osaavaa henkilöstöä.

Kehitämme palveluitamme ja toimintaamme asukas keskiössä.

Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.