Hyppää sisältöön
Etusivu Asuvalle Asuntotarkastukset

Asuntotarkastuksia tekemällä huolehdimme asuntojen kunnosta. Arvioimme tarkastuksilla asunnon korjaus- ja kunnostustarpeet sekä siivoustason. Asuntotarkastus tehdään aina, kun asukas muuttaa pois. Toisinaan asuntotarkastuksia tehdään muulloinkin, jolloin asukkaalle ilmoitetaan tarkastuksesta etukäteen.

Kun olet irtisanonut vuokrasopimuksesi, ennakkotarkastus tullaan tekemään asuntoosi viimeisen siellä asumasi kuukauden aikana. Ennakkotarkastuksesta saat siivous- ja korjauskehotuksia, jotta voit tehdä toimenpiteitä asunnossa havaittujen puutteiden korjaamiseksi.

Ennakkotarkastuksen jälkeen sinulla on poismuuttoosi asti aikaa hoitaa asunnossa havaitut puutteet kuntoon. Lisäksi sinun täytyy tehdä huolellinen muuttosiivous. Tarkista poismuutto-ohjeestamme, millaisessa kunnossa asunnon pitäisi olla siinä vaiheessa, kun palautat avaimet. Kun vuokrasopimuksesi on päättynyt, tullaan asuntoosi tekemään vielä muuttotarkastus. Muuttotarkastuksella tarkistetaan vielä kertaalleen asunnon kunto ja siivoustaso. Tässä vaiheessa havaitut puutteet laskutetaan sinulta korvausvastuuhinnastomme mukaisesti.

Katso alla olevasta liitteestä tämän kuukauden asuntotarkastuksien aikataulu:

Kuluvan kuukauden aikataulu päivitetään tälle sivulle noin kuukauden 10. päivä.

Ennakkotarkastus

Ennakkotarkastus tehdään, kun olet muuttamassa pois Hoas-kodistasi. Ennakkotarkastus on ylimääräinen palvelumme, jonka tarkoitus on ohjata sinua kiinnittämään huomiota niihin kohtiin asunnossasi, jotka vaativat sinulta toimenpiteitä ennen muuttoasi. Kun teet ennakkotarkastuksen yhteydessä saamasi korjaus- ja siivouskehotukset ennen poismuuttoasi, ei näitä töitä tarvitse laskuttaa sinulta jälkikäteen.

Ennakkotarkastus tehdään viimeisen kuukauden aikana, kun asut Hoas-kodissasi. Ennakkotarkastuksen jälkeen asuntoosi tilataan tarpeellisiksi katsottuja huolto- ja kunnostustöitä. Osa tilattavista töistä liittyvät asunnon luonnolliseen kulumiseen, eikä niitä laskuteta asiakkaalta. Korjaukset tilataan myös sellaisille vaurioille, jotka ovat aiheutuneet asukkaan huolimattomuudesta, mutta joita asukas ei saa itse korjata. Tällainen työ on esimerkiksi lavuaarin vaihto.

Kun ennakkotarkastus on tehty, muista edelleen pitää hyvää huolta asunnon kunnosta. Jos ennakkotarkastuksen ja poismuuttosi välillä asuntoosi tulee vaurioita, ne ovat edelleen sinun vastuullasi. Huolehdi siis asunnon kunnosta ja siisteydestä vielä ennakkotarkastuksen jälkeenkin ja tee meille vikailmoitus, jos jotain hajoaa.

Yleisavaimen käyttö

Ilmoita irtisanomisilmoituksen yhteydessä, saako tarkastuksen tulla tekemään yleisavainta käyttäen. Jos tarkastaja ei voi tulla asuntoosi yleisavaimella, hän soittaa sinulle puhelimitse ennen tarkastuksen tekemistä. Jos sinua ei tavoiteta puhelimitse tai aikataulun mukainen ajankohta ei sovi sinulle, ei ennakkotarkastusta tehdä, vaan asunto tarkastetaan vasta sopimuksesi päätyttyä. Tarkastaja jättää tässä tapauksessa postiluukkuusi ohjeistuksen muutossa huomioitavista asioista.

Tekemättä jäänyt ennakkotarkastus

Ennakkotarkastuksen avulla pyritään ohjaamaan asukkaita siinä, mitä asioita ennen poismuuttoa tulisi vielä tehdä. Jos ennakkotarkastusta ei päästä tekemään, on sinun siitä huolimatta hoidettava asunto hyväksyttävään kuntoon ennen poismuuttoa. Ennakkotarkastuksen tekemättömyyteen ei voi vedota, jos sopimuksen päättymisen jälkeen suoritettavalla tarkastuksella havaitaan korjaus- tai siivoustarvetta. Irtisanomisen vahvistuksen yhteydessä sinulle lähetetään ohjeistus, jota tarkasti noudattamalla saat asuntosi vaadittuun kuntoon ennen poismuuttoasi.

Siivous- ja korjauskehotukset

Jos tarkastuksella asuntosi kunnossa on huomautettavaa, sinulle jätetään siivous- ja korjauskehotuksia. Korjauskehotuksia saat, jos tarkastaja esimerkiksi huomaa seinille kiinnitettyjä hyllyjä tai tauluja. Sinun pitää toimia korjauskehotuksen mukaisesti, eli kitata ja hioa seinä sileäksi ennen poismuuttoasi.

Saat ennakkotarkastajalta tarvittaessa myös siivouskehotuksen. Tavallisen muuttosiivouksen lisäksi sinun pitää siivota siivouskehotuksella mainitut kohteet erityisellä huolellisuudella. Asuntosi siivoustaso tarkastetaan erikseen vielä poismuuttosi jälkeen, ja jos siivoustilaus joudutaan silloin tekemään, siivous laskutetaan sinulta.

Korjaus- ja siivouskehotukset on huolehdittava kuntoon kehotukseen kirjattuun ajankohtaan mennessä tai ennen kuin muutat pois asunnosta. Kun vuokrasopimuksesi on päättynyt, et voi enää palata asuntoon etkä ei voi enää tässä vaiheessa korjata puutteita. Teemme poismuuttosi jälkeen asuntoon vielä muuttotarkastuksen varmistuaksemme asunnon kunnosta ja laskutamme sinulta ne toimenpiteet, joiden tekemisen olet laiminlyönyt.

Jos sinulla on kysyttävää ennakkotarkastuksella jätettyihin siivous- tai korjauskehotuksiin liittyen, ole meihin yhteydessä.

Muuttotarkastus

Muuttotarkastus tehdään muutaman päivän sisällä siitä, kun olet muuttanut pois Hoas-kodistasi ja vuokrasopimuksesi on päättynyt. Joskus muuttotarkastuksia ei ehditä tekemään välittömästi poismuuttosi jälkeen, jos samaan aikaan muuttaa paljon muitakin Hoas-asukkaita. Voit katsoa muuttotarkastusten aikataulut kuluvan kuukauden osalta sivun alussa olevasta tiedostosta.

Jos vielä muuttotarkastuksella asunnon kunnossa huomataan puutteita, asuntoon tilataan korjaus- ja siivoustöitä. Näiden puutteiden korjauksesta laskutamme asukasta korvausvastuuhinnastomme mukaisesti.

Tietoa uudelle asukkaalle

Asuntoosi saatetaan tehdä muuttotarkastus, kun olet jo muuttanut uuteen asuntoosi. Muuttotarkastus pyritään tekemään heti ensimmäisinä arkipäivinä muuttosi jälkeen. Tarkastaja tulee asuntoosi yleisavaimella. Jos sinulla on este yleisavaimen käytölle muuttotarkastuksen yhteydessä, kuten lemmikkieläin, ole yhteydessä meihin. Muuttotarkastuksen yhteydessä huomattujen puutteiden paikkaaminen laskutetaan edelliseltä asukkaalta.

Jos tarkastuksella on tilattu asuntoon siivous, se pyritään järjestämään asuntoosi mahdollisimman pian. Etenkin ruuhka-aikoina, kuten lukukausien alussa, saattaa siivouksen tuloon mennä aikaa. Siivouksia tehdään pääasiassa arkipäivisin, mutta ruuhka-aikoina myös iltaisin ja viikonloppuisin. Sinun ei tarvitse olla paikalla siivousta varten, sillä jos et ole paikalla, asuntoosi tullaan yleisavaimella. Ilmoita meille mahdollisimman pian, jos sinulla on este yleisavaimen käyttöön.

Asuntotarkastus yhteisvastuullisissa vuokrasopimuksissa, kun toinen osapuoli muuttaa pois

Jos yhteisvastuullisen vuokrasopimuksen tehneistä asukkaista toinen muuttaa pois, kuten esimerkiksi erotapauksessa, huoneistotarkastus poikkeaa tavallisesta tarkastuksesta.

Kun asuntoon on jäämässä toinen yhteisen asunnon asukkaista, huoneistotarkastaja tarkastaa asunnon kuntoon vaikuttavia asioita. Tällaisia ovat esimerkiksi seinään pultatut hyllytasot, joista tarkastaja tekee korjauskehtouksen, jossa asukasta kehotetaan poistamaan hylly, kittaamaan pulttien jäljet ja maalaamaan seinä.

Tarkastaja ei ota kuitenkaan kantaa asunnon siivoustasoon, ellei asunnossa ole hyvin räikeitä laiminlyöntejä, jotka ovat vaarassa vaurioittaa asunnon pintoja pysyvästi. Tarkastaja ei ota kantaa myöskään esimerkiksi kattorasioiden tilaan.

Tarkastuksella halutaan varmistaa, että teillä on mahdollisuus sopia keskenänne vaadittavista korjaustoimenpiteistä. Kun yhteisestä asunnosta muuttaa pois vain toinen osapuoli, jäävät asunnossa olevat viat kokonaan asuntoon jäävän osapuolen vastuulle. Asuntoon jäävän asukkaan tulee viimeistään poismuuttaessaan korjata viat tai maksaa niistä Hoasille aiheutuvat kulut korvausvastuuhinnastomme mukaisesti.

Asuntotarkastus ja avaintenluovutussopimus

Asuntoon saatetaan tehdä muuttotarkastus myös silloin, kun asukkaat ovat tehneet keskenään avaintenluovutussopimuksen.

Allekirjoittamalla avaintenluovutussopimuksen uusi asukas hyväksyy asunnon siivoustason, mutta ei asunnon kuntoa muilta osin. Jos asunnossa on ennakkotarkastuksella todettu puutteita asunnon kunnossa, tarkastajamme tulee tarkastamaan nämä puutteet uudelleen. Jos puutteita ei ole korjattu, tarkastaja tekee tarvittavat työtilaukset, jotka laskutetaan edelliseltä asukkaalta.

Soluasunnoissa avaintenluovutussopimuksella hyväksytään ainoastaan soluhuoneen kunto – ei asunnon yleisten tilojen kuntoa.

Huom! Toimita avaintenluovutussopimus meille ajoissa. Jos toimitat sen myöhässä ja olemme jo ehtineet tilata asuntoon siivouksen, se laskutetaan poismuuttavalta asukkaalta.


Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.