Hyppää sisältöön
Etusivu Uutiset Näin lomailet huoletta – DNA:n vinkit mutkattomaan ulkomaanreissuun

Näin lomailet huoletta – DNA:n vinkit mutkattomaan ulkomaanreissuun

Kesäloma on monelle vuoden kohokohta ja parasta aikaa viihtyä rennosti kotona taikka suunnata seikkailulle ulkomaille. Myös kotimaan matkailu on oiva valinta arjesta irrottautumiseen. Mikäli päätät jättää Suomen pölyt taaksesi ja lähdet ulkomaanreissulle, kannattaa puhelimen ja netin käytön mahdolliset rajoitteet palauttaa muistiin ennen matkan alkua. Näillä DNA:n vinkeillä käytät puhelinta ja nettiä reissusta ilman huolta suuresta puhelinlaskusta.

1. Tarkista liittymääsi sisältyvä ulkomaankäyttö

Liittymien sisällöissä on eroja ulkomaankäytön suhteen, oli kyseessä sitten puhelinliittymä tai mobiililaajakaista.

  • Jos reissaat EU/ETA-maissa, tarkista minkä kokoinen EU-datapaketti liittymäsi kuukausimaksuun sisältyy. Huomioi, että kaikki Euroopan maat eivät kuulu EU- tai ETA-maihin.
  • Jos reissaat EU/ETA-alueen ulkopuolella, tarkista etukäteen kohdemaan roaming-hinnat ja onko liittymääsi tilattavissa lisäpalveluna kohdemaassa toimivaa reissudataa.

Jos liittymäsi sisältö ei vastaa tarpeitasi, autamme mielellämme valitsemaan sopivan liittymän DNA Myyntipalvelun maksuttomassa numerossa 0800 550 044 (ma-pe klo 8–21, la klo 9–17) tai DNA Kaupassa dna.fi/dnakaupat.

DNA:n liittymiin sisältyvän ulkomaankäytön voit tarkistaa osoitteesta https://www.dna.fi/euroaming.

2. Tutustu eri sovellusten käyttämiin tiedonsiirtomääriin

Hahmotatko, mihin EU-datapaketti tai reissudata riittää tai millainen lasku tulee käytöstä, joka ei kuulu liittymäsi kuukausimaksuun? 1 Gt riittää esimerkiksi johonkin näistä:

  • 1 h Instagramin selailua
  • 10 h netin selailua
  • 200 lomakuvan lataaminen tai lähettäminen hyvällä laadulla
  • 300 lempibiisin kuunteluun musiikin suoratoistopalvelussa
  • 1 h videoiden katselua HD-laadulla
  • Tuhansia WhatsApp-viestejä

3. Lataa kartat ja sisällöt puhelimeesi tai käyttämääsi sovellukseen etukäteen

Tämä vinkki on hyvä muistaa hyvissä ajoin ennen matkaa! Lataa alueen kartat puhelimeesi jo etukäteen, niin et tarvitse tiedonsiirtoyhteyttä karttojen käyttämiseen ulkomailla. Myös podcasteja, äänikirjoja, musiikkia, leffoja ja sarjoja kannattaa ladata laitteille jo etukäteen.

4. Ota VPN-yhteys käyttöön

Julkisiin langattomiin verkkoihin on syytä suhtautua varauksella. Suojaa yksityisyytesi ja WiFi-käyttösi VPN-yhteyden luovalla tietoturvapalvelulla.

5. Opettele käyttämään puhelimen etähallintaa

Varkauden tai katoamisen varalle kannattaa selvittää miten pystyt paikantamaan ja lukitsemaan älypuhelimesi laitevalmistajan tarjoaman palvelun avulla. Applen laitteet hyödyntävät iCloudin tarjoamaa Etsi iPhoneni -sovellusta. Android-laitteitasi voit etähallita Googlen tarjoaman Find My Device -palvelun avulla. Etähallintapalveluihin kannattaa tutustua kuitenkin jo etukäteen, jotta tarpeen vaatiessa osaat toimia nopeasti.

Pidä reissussa operaattorisi asiakaspalvelun numero tallessa myös muualla kuin puhelimen kontaktitiedoissa siltä varalta, että puhelimesi varastetaan. Varkauden sattuessa, ole heti yhteydessä asiakaspalveluun, jotta liittymä voidaan laittaa tilapäiseen sulkuun ja estää liittymän käyttö väärissä käsissä. DNA:n asiakaspalvelun puhelinnumero on: +358 44 044 144.

Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan. Kesä on mitä parhainta aikaa viettää myös kotona rentoutuen. Hoas-asuntosi vuokraan sisältyy DNA:n toimittama Hoasnet 200M -nettiyhteys, josta riittää kaistaa etäopiskelun ja Teams-videopuheluiden vastapainoksi myös suoratoistopalveluiden katseluun sekä nettipeleihin. Hoasnet 200M on valmiiksi käytettävissäsi kotonasi ilman erillistä liittymätilausta.


Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.