Hyppää sisältöön
Etusivu Uutiset Mahdolliset sähköpulan aiheuttamat sähkökatkot

Mahdolliset sähköpulan aiheuttamat sähkökatkot

On mahdollista, että Suomessa on ajoittain sähköpula talvella 2022–23. Lue tästä jutusta, mitä sähköpula ja sähkökatkot käytännössä tarkoittavat.

Sähköpulalla tarkoitetaan tilannetta, jossa käytössä oleva sähkö (kotimainen tuotanto sekä tuontisähkö) ei enää riitä kattamaan kulutusta. Tilanteen seurauksena joudutaan tekemään alueellisia sähkökatkoja, jotta valtakunnallinen sähköjärjestelmä ei kaadu. Katso havainnollistava video Fingridin sivuilta.

Kuluttajiin kohdistuvat sähkökatkot ovat viimeinen keino käytettäväksi, mutta niihin on hyvä varautua.

Miksi sähköt voidaan joutua katkaisemaan?

Sähköpula syntyy, jos sähköntuotanto ei riitä kattamaan sähkönkulutusta. Katkoilla voidaan estää koko valtakunnallisen sähköjärjestelmän kaatuminen.

Milloin katkot ovat ja kuinka kauan ne kestävät?

Sähkönkäyttökatkokset sijoittuvat todennäköisimmin suurien kulutuspiikkien kohdalle eli aamuun (klo 8–10) ja iltapäivään/alkuiltaan (klo 17–19).

Sähkökatkot kestävät korkeintaan kaksi tuntia kerrallaan, mutta niitä voidaan joutua kierrättämään niin, että samana päivänä katkoja voi olla useampia kuin yksi. Sähkökatkot eivät koske kriittisiä kohteita (mm. terveydenhuolto).

Mitä alueita katkot koskevat?

Päätökset siitä, mitä alueita kaupungin sisällä katko koskee, tekee paikallinen sähköverkkoyhtiö (Helsingissä Helen, Vantaalla Vantaan Energia, Espoossa Caruna).

Tiedotetaanko katkoista etukäteen?

Yleisesti pyritään siihen, etteivät sähkökatkot ala yllättäen. Jos sähköpulan riski on tiedossa, siitä uutisoidaan ja tiedotetaan laajalti. Jos sinulla on oma sähkösopimus, tarkista, että puhelinnumerosi ja muut yhteystietosi ovat sähköyhtiösi tiedoissa ajan tasalla, jotta tiedot katkoista tulevat perille.

Mekin ilmoitamme asukkaille katkoista, mikäli saamme tiedon riittävän aikaisin. Ilmoituskanavana toimii pääosin sähköposti. Suosittelemme kaikkia joka tapauksessa seuraamaan myös yleistä uutisointia sekä oman alueen sähköverkkoyhtiön viestintää.

Mitä voi tehdä katkojen ehkäisemiseksi?

Kun me kaikki käytämme sähköä harkiten ja pyrimme laskemaan käyttämämme sähkön määrää, sähköntuotanto pystyy aina paremmin vastaamaan sähköntarpeeseen. Erityisesti aamun ja illan kulutuspiikkien aikaan oma sähkön käyttö on hyvä pitää minimissään.

Lisätietoa sähköpulasta löydät esimerkiksi osoitteesta fingrid.fi/kantaverkko/tietoa-sahkopulasta

Lue myös:


Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.