Hyppää sisältöön
Etusivu Uutiset Kevään tutkimuksessa selvitettiin asukkaiden näkemyksiä asumiseen liittyen

Kevään tutkimuksessa selvitettiin asukkaiden näkemyksiä asumiseen liittyen

Teimme tänä keväänä laajan asukastutkimuksen, johon vastasi yhteensä 2 323 asukasta. Kiitos kaikille vastanneille!

Tutkimuksessa selvitettiin näkemyksiä ja kokemuksia esimerkiksi asunnoista ja asuinalueista, Hoasista vuokranantajana, kiinteistöjen yhteistiloista, mieluisista opiskelupaikoista sekä koronan vaikutuksista asumiseen.

Vahvuuksina edullisuus ja sijainti

Vahvuuksinamme nähdään alhaiset asumiskustannukset, asuntojen hyvä sijainti ja laatu sekä toimivat palvelut. Vastaajista 83 % kokee, että asuntojemme hinta-laatusuhde on hyvä.

Kehitettävinä asioina nähdään erityisesti asuinympäristön viihtyisyyden parantaminen, asuntojen aktiivisempi ylläpito ja toimivampi huolto sekä palveluiden kehittäminen opiskelijoita kuuntelemalla.

Pesula ja sauna tärkeitä

Viisi tärkeintä yhteistilaa tärkeimmästä alkaen ovat tutkimuksen mukaan pyykkitupa, sauna, vieraspaikka autolle, pyörävarasto ja kuntosali/harrastetila. Vähiten kiinnostavat leikkialue pihalla, omaan käyttöön maksusta vuokrattava tila sekä lukusali/opiskelutila.

Opiskelupaikkana koulu mieluisin

Enemmistölle vastaajista oppilaitos on mieluisin paikka opiskella. Tärkeimpiä syitä koululla opiskeluun ovat keskittymisen mahdollisuus sekä ympäristön inspiraatio ja vertaistuen mahdollisuus. Koti tulee vahvana kakkosena mieluisista opiskelupaikoista. Kotona opiskelun etuja ovat rauha ja helppos. Kolmanneksi mieluisin paikka on tutkimuksen mukaan kirjasto. (Vastauksia pyydettiin arvioimaan tilanteessa, jossa koronan kaltaisia rajoituksia ei ole.)

Hyvä sijainti tärkeää asuinalueessa

Vastaajista 85 % pitää asuinalueen vaikutusta merkittävänä oman opiskelija-asunnon valinnassa.

Tärkeimmät kriteerit asuinalueen valintaan ovat kulkuyhteydet (opiskelupaikan saavutettavuus, etäisyys keskustasta ja kauppapalveluiden saatavuus), ulkoilumahdollisuudet ja luonto sekä alueen rauhallisuus ja turvallisuus.

Vastaajista 73 % kertoi voivansa kuvitella asuvansa nykyisellä asuinalueella myös valmistumisen jälkeen. Samalle alueelle jäämisen kriteereitä ovat alueen kokeminen viihtyisäksi, rauhalliseksi ja turvalliseksi sekä alueen hyvät lähipalvelut ja kulkuyhteydet.

Korona-aika on kasvattanut kodin merkitystä

Tutkimuksessa kysyttiin, miten korona-aika on vaikuttanut suhtautumiseen asumiseen ja kotiin. Vastauksista ilmeni, että lisääntynyt kotona vietetty aika on kasvattanut kodin merkitystä. Viihtyisä ja rauhallinen asunto auttoi jaksamaan rajoitusten aikana. Jatkuva kotona asuminen on saanut kiinnittämään huomiota myös pieniin asunnon yksityiskohtiin. Toisaalta osalle neljän seinän sisällä oleminen on ollut ahdistavaa ja laajassa mittakaavassa ajanjakso on saanut turvallisuuden tunteen järkkymään.

Lähitulevaisuudesta ja merkityksellisistä asioista kysyttäessä korostui kolme asiaa. Ensinnäkin korona-aikana kasvanut viihtyisän kodin ja asuinympäristön merkitys tulee säilymään ja kasvattaa näin asuntoon liittyviä odotuksia. Toiseksi asumisen yhteisöllisyyden nähdään tulevaisuudessa kasvavan. Kolmanneksi etäopiskelun uskotaan tulleen jäädäkseen ja sen seurayksena asuinolosuhteiden on kyettävä tukemaan lisääntyvää kotona opiskelua.

Tutkimuksen tulokset toiminnan kehityksen pohjana

Teetämme vastaavan laajan asukastutkimuksen joka toinen vuosi ja hyödynnämme tuloksia palveluiden parantamisessa sekä toiminnan suunnittelussa. Tämän lisäksi lähetämme joka kuukausi 10-15 kiinteistön asukkaille lyhyen sähköisen kyselyn, jossa tiedustelemme asumiseen ja kiinteistöön liittyviä asioita.

Laajan asukastutkimuksen sekä suppeamman kyselyn vastausten perusteella teemme jatkuvasti niin pieniä ja nopeita kuin isompiakin muutoksia ja parannuksia, jotta asuminen olisi kaikille mahdollisimman mukavaa ja helppoa.


Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.