Hyppää sisältöön
Etusivu Uutiset Opiskelijan talous, osa 5: Miksi ja miten kotivakuutus kannattaa hankkia?

Opiskelijan talous, osa 5: Miksi ja miten kotivakuutus kannattaa hankkia?

Tässä viisiosaisessa sarjassa paneudumme opiskelijan talouteen. Viides osa käsittelee kotivakuutusta.

Sarjan aiemmissa osissa käsiteltiin kuukausibudjettia, ruokamenoja, opiskelijan tukia sekä sähkösopimusta. Voit tutustua aiheisiin katsomalla niistä julkaistun videon tai aiheeseen liittyvän artikkelin.

Vahinkotilanne saattaa tulla vastaan kelle tahansa, sinullekin, ja silloin kiität itseäsi vakuutuksen olemassaolosta.

Kotivakuutus kannattaa ottaa kodin ja oman omaisuuden turvaksi. Sisällytä se siis kuukausibudjettia suunnitellessasi osaksi pakollisia menoja. Yllättävä vahinkotilanne saattaa tulla vastaan kelle tahansa, sinullekin, ja silloin kiität itseäsi vakuutuksen olemassaolosta.

Alla olevalla videolla Oliver kertoo, mitä kotivakuutus turvaa, miten sen voi hankkia ja kuinka paljon vakuutus maksaa. Voit katsoa videon ja sen jälkeen kerrata neuvot tästä artikkelista.

Kotivakuutus on järkevä turva – myös vuokralla asuessa

Kotivakuutus turvaa kotisi ja omaisuutesi ikäviltä yllätyksiltä esim. vesivahingon, varkauden tai tulipalon sattuessa. Vahingon sattuminen ei ole todennäköistä, mutta silti mahdollista. Ilman kotivakuutusta kulut saattavat nousta korkeiksi, varsinkin, jos muiden asukkaiden omaisuutta tai kiinteistöä vaurioituu.

Asukas vastaa omasta omaisuudestaan

Tiesitkö, että jos esim. polkupyöräsi varastetaan tai kellarikomeroosi murtaudutaan, vuokranantaja tai taloyhtiö ei vastaa syntyneistä kustannuksista? Oman omaisuuden vakuuttaminen kuuluu siis asukkaalle itselleen.

Vakuutus suojaa mm. huonekalut ja elektroniikan

Tarkat ehdot vaihtelevat eri vakuutusyhtiöiden ja vakuutustyyppien välillä, mutta pääpiirteissään kotivakuutus suojaa ainakin huonekalut, vaatteet, tietokoneen, puhelimen, silmälasit ja kodinkoneet.

Myös asunnon pintamateriaalit on mahdollista vakuuttaa, mutta yksityiskohdat on aina tarkistettava omista vakuutusehdoista.

Vastuuvakuutus tuo lisäturvaa

Kotivakuutus korvaa vahingosta tai onnettomuudesta johtuvat vahingot, mutta itseaiheutettujen vahinkojen varalta on hyvä suojautua myös erillisellä vastuuvakuutuksella.

Vastuuvakuutuskaan ei kuitenkaan korvaa omasta laiminlyönnistä aiheutuneita kuluja tai tahallisia vahingontekoja. Eli jos esim. jätät suihkuverhon hankkimatta ja aina suihkussa käydessä vedet päätyvät eteisen lattialle aiheuttaen vesivahingon, saattaa vakuutusyhtiö olla oikeutettu jättämään vahingon korvaamatta.

Hoasilla kotivakuutus on pakollinen pyykin- tai astianpesukoneen kanssa

Monet vuokranantajat, kuten Hoas, edellyttävät vuokrasopimuksessaan vakuutuksen ottamista, mikäli asunnossa käytetään pyykin- tai astianpesukonetta.

Käytä asentamisessa aina ammattilaista ja säilytä kuitti tilatusta työstä. Tämä voi vaikuttaa vakuutusehtojen täyttymiseen, jos asennus on esimerkiksi tehty kehnosti ja se on aiheuttanut vesivahingon.

Vakuutus myös soluun

Kotivakuutus kannattaa ottaa myös soluasunnossa asuessa. Tällöin henkilökohtainen kotivakuutus koskee omaa osuutta asunnosta, eli omaa huonetta sekä asukkaiden määrällä jaetun osuuden yhteisten tilojen pinta-alasta.

Halvempi kuin Netflix

Tyypillisesti kotivakuutus maksaa opiskelijalle noin 8-17 euroa kuussa, eli noin 100-200 euroa vuodessa. Maksat siis parhaimmillaan koko kotisi ja irtaimistosi vakuuttamisesta vähemmän kuin tilaamistasi musiikki- ja suoratoistopalveluista. Tämä kannattaa ottaa huomioon, kun pohdit, mihin kaikkeen kuussa saat rahat riittämään. Vakuutuksesta ei kannata säästää!

Hanki kotivakuutus, kun muuttopäivä on tiedossa

Kotivakuutus kannattaa hankkia heti, kun olet allekirjoittanut vuokrasopimuksen ja muuttopäivä on tiedossa. Tällöin kotivakuutus on voimassa heti ensimmäisestä päivästä alkaen ja voit tarvittaessa hakea korvausta, jos esim. omaisuuttasi tai asunnon pintoja vaurioituu muuton aikana.

Muista, että kotivakuutusta ei voi ottaa jälkikäteen vahinkoja kattamaan. Vakuutuksen tulee aina olla voimassa jo ennen vahingon sattumista.

Kotivakuutus helposti netissä

Kotivakuutuksen voi hankkia netistä. Monet vakuutusyhtiöt tarjoavat opiskelijavakuutuksia, joten kannattaa aloittaa googlaamalla ”opiskelijan kotivakuutus”.

Tutustu vakuutusyhtiöiden verkkosivuillaan esittelemiin opiskelijan kotivakuutuksiin ja testaa sivuilla olevia hintalaskureita. Vertaile tarjontaa ja pyydä sivujen kautta vakuutustarjous ainakin muutamalta vakuutusyhtiöltä.

Kilpailuttamalla ja keskittämällä säästät

Olemassa oleva kotivakuutus on mahdollista kilpailuttaa. Vakuutusten säännöllinen kilpailuttaminen ja vaihtoehtojen huolellinen vertailu voivatkin tuoda säästöjä. Kannattaa lisäksi kysyä vakuutusyhtiöstä vakuutusten keskittämisestä, sillä moni yhtiö tarjoaa alennuksia kotivakuutuksesta, mikäli olet keskittänyt muitakin vakuutuksia samaan paikkaan.


Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.