Hyppää sisältöön
Etusivu Opas opiskelijaelämään Ensimmäinen oma koti Muuttajan muistilista – Onnistu ensimmäisessä muutossa  

Muuttajan muistilista – Ensimmäiseen omaan kotiin muuttavan opas

Muuttajan muistilista on hyödyllinen työväline ensimmäiseen omaan kotiin muuttavalle. Jotta muutto sujuisi mahdollisimman vaivattomasti, sinun kannattaa valmistautua hyvin. Varmista, että kaikki olennaiset asiat tulevat hoidetuksi ennen muuttoa, sen aikana ja sen jälkeen. 

Muuttajan muistilista – huolehdi ainakin näistä: 

  1. Suunnittele muutto ajoissa: Ilmoita osoitteenmuutoksesta, tee tarvittavat sopimukset (sähkö, vakuutus, netti) ja järjestä muuttopäivän kulku. 
  1. Pakkaa järkevästi: Aloita hyvissä ajoin, karsi turhat tavarat, merkitse laatikot selkeästi ja varaa erillinen laatikko tärkeimmille ensi yön tarvikkeille. 
  1. Huolehdi muuttopäivän käytännöistä: Sovi avustajien kanssa työnjaosta, tarkista logistiikka ja pidä taukoja päivän aikana. 
  1. Tee sisäänmuuttotarkistus: Tarkista uuden asunnon kunto ja ilmoita mahdollisista vioista vuokranantajalle heti. 
  1. Kotiudu rauhassa: Varmista postin kulku, tutustu lähiympäristöön ja tee uudesta kodista oma näköisesi pienillä sisustusratkaisuilla. 

Muuttajan muistilista ennen muuttoa: suunnittelu ja valmistautuminen 

Muutto onnistuu parhaiten, kun suunnittelet sen hyvissä ajoin.

Tässä ovat tärkeimmät asiat, jotka kannattaa hoitaa ennen muuttopäivää: 

  1. Ilmoita muutosta tarpeellisille tahoille 
  • Päivitä osoitetiedot tärkeisiin palveluihin, kuten pankkiin, vakuutusyhtiöön, työpaikalle ja terveydenhuoltoon. 
  1. Tee asumiseen liittyvät sopimukset 
  • Tee sähkösopimus uuteen kotiin ajoissa, jotta sähköt on käytettävissä heti muuttopäivänä .
  • Tarkista, tarvitsetko uuden nettiliittymän vai voitko siirtää vanhan sopimuksesi uuteen kotiin. Jos muutat Hoasille, saat netin maksutta.
  1. Suunnittele muuttopäivä ja varaa tarvittavat välineet 
  • Järjestä muuttoapua: pyydä ystäviä auttamaan tai varaa muuttopalvelu, jos tarvitset apua raskaiden tavaroiden siirtämisessä.
  • Vuokraa muuttoauto, jos sinulla on paljon tavaraa tai isoja huonekaluja. 
  • Hanki muuttotarvikkeet, kuten pahvilaatikot, jätesäkit, pakkausteippi ja kuplamuovi huonekalujen suojaamiseen. 

Pakkaaminen ja tavaroiden järjestely 

Pakkaaminen on tärkeä kohta muuttajan muistilistassa. Se kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta muuttopäivänä kaikki on valmiina. 

  1. Karsi ja järjestä tavarat 
  • Karsi turhat tavarat ennen muuttoa: myy, lahjoita tai kierrätä tarpeettomat esineet. 
  • Kokoa samantyyppiset tavarat yhteen ja mieti, miten pakkaat ne.
  1. Pakkaa huolellisesti ja tehokkaasti 
  • Aloita pakkaaminen ajoissa, jotta vältät viime hetken stressin. 
  • Pakkaa painavat esineet pienempiin laatikoihin ja kevyet suurempiin, jotta kantaminen on helpompaa. 
  • Suojaa herkästi särkyvät tavarat kuplamuovilla tai vaatteilla. 
  • Merkitse laatikot huoneittain ja sisällön mukaan – esimerkiksi ”Keittiö: astiat” tai ”Olohuone: koriste-esineet”. 
  • Jos pakkaat tavaroita jätesäkkeihin, käytä roskille ja säilytettäville tavaroille eri värisiä säkkejä. Näin et epähuomiossa viskaa lempivaatteitasi roskiin. 
  • Pakkaa mukaan myös perussiivoustarvikkeita, kuten mikrokuituliina, yleispesuaine, tiskiharja ja -aine. Vaikka uusi asunto olisi perussiisti, voi olla mukava pyyhkiä pinnat ennen asettautumista taloksi.
  1. Varaa oma laatikko ensimmäisen yön tavaroille 
  • Jos epäilet, ettet ehdi purkaa muuttokuormaasi heti muuttopäivänä, pakkaa erilliseen laatikkoon kaikki ensimmäisen yön välttämättömät tavarat, kuten: 
  • Hammasharja ja hygieniatuotteet 
  • Puhelimen laturi 
  • Vaihtovaatteet 
  • Pieni keittiötarvikepaketti (vesipullo, kahvi/tee, astiat) 

Muuttopäivänä – Käytännön asiat 

Muuttopäivä on yleensä hektinen: muuton muistilistassa kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota itse muuttopäivän kulkuun. Mutta ei hätää – huolellisella suunnittelulla saat kaiken sujumaan näppärästi.  

  • Muuttopäivän aikataulutus: Suunnittele päivän kulku etukäteen ja jaa tehtävät eri vaiheisiin: tavaroiden pakkaaminen, kuljetus ja purkaminen. Oletko saanut avaimet etukäteen vai haetko ne muuttopäivänä? 
  • Koordinointi ja työnjako: Jos muuttoon osallistuu useita henkilöitä, sovi etukäteen jokaisen vastuualueet. Selkeä työnjako ja hyvä viestintä pitävät muuton sujuvana ja vähentävät turhaa hässäkkää. 
  • Muuttopäivän logistiikka: Tarkista etukäteen reitti, pysäköintimahdollisuus, ruuhkat ja mahdolliset esteet tavaroiden siirtämisessä. Lastaa tavarat muuttoautoon järjestelmällisesti. 
  • Taukojen pitäminen: Muuton fyysinen rasitus vaatii säännöllisiä taukoja. Muista juoda vettä, syödä kevyesti ja varata aikaa lyhyille lepotauoille, jotta jaksat koko päivän 
  • Tarkista uuden asunnon kunto: Käy asunto läpi heti muuton alussa ja tarkista, onko siinä valmiiksi vikoja tai puutteita. Jos havaitse jotain poikkeavaa, ota siitä kuvia ja tai videota. Ilmoita löydöistä heti vuokranantajalle, jotta et joudu vastuuseen aiemmista vahingoista. 

Muuton jälkeen – viimeistely ja kotiutuminen 

Kun tavarat on siirretty uuteen kotiin ja muuttorumba on takana, on aika hoitaa vielä muutamia käytännön asioita ja keskittyä kotiutumaan.  

Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, että postit ohjautuvat oikeaan osoitteeseen. Jos posti ei ala saapumaan normaalisti, voi olla tarpeen ottaa yhteyttä Postiin ja varmistaa, että muuttoilmoitus on käsitelty oikein.  

Seuraavaksi on aika tutustua uuteen ympäristöön. Lähikaupan, apteekin, julkisen liikenteen pysäkkien ja muiden tärkeiden palveluiden sijainti kannattaa selvittää heti alussa, jotta arki sujuu vaivattomasti. Jos muutat kerrostaloon, voi olla hyvä idea tutustua myös taloyhtiön käytäntöihin. Miten jätteiden lajittelu toimii? Missä sijaitsee pyykkitupa, ja tarvitseeko sen käyttöön varausjärjestelmän?  

Uuteen kotiin asettuminen on myös tunnepuolen prosessi. Kodikkuus syntyy pienistä asioista: verhoista, valaistuksesta ja huonekalujen asettelusta. Ensimmäiset päivät voivat tuntua hieman oudoilta, mutta pienillä teoilla asunnosta voi tehdä nopeasti omannäköisensä. Tavaroiden järjestäminen huoneisiin ja pienten sisustuselementtien lisääminen tekevät asunnosta pian kodikkaan ja viihtyisän. 

Kun kaikki on kunnossa, kannattaa ottaa hetki hengähtää ja juhlistaa uutta elämänvaihetta. 

 

Muuttaminen Hoasille

Oletko muuttamassa Hoasin asuntoon? Tutustu sisäänmuuttajan ohjeisiin ja varmista, että teet huolellisen sisäänmuuttotarkastuksen. 


Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.