Omilleen muutto edessä? Vinkit ensimmäisen oman asunnon löytämiseen
Omilleen muutto on merkittävä askel kohti itsenäistä elämää. Kun itsenäistyminen houkuttelee, on aika alkaa etsiä ensimmäistä omaa kotia. Nappaa talteen vinkkimme ensimmäisen oman kodin löytämiseen!
Ensimmäinen oma koti – mitä kannattaa ottaa huomioon?
Kun ensimmäinen oma koti on toiveissa, pohdi ainakin näitä:
- Aikataulu: Milloin viimeistään tarvitset asunnon? Entä koska toivot, että muuttopäivä olisi? Asunnon etsimiseen kannattaa varata useampi kuukausi aikaa, sillä sopivaa vapaata asuntoa ei välttämättä heti ole tarjolla.
- Vuokra-asunto vai omistusasunto? Usein ensimmäinen oma koti on vuokra-asunto. Vuokralla asuminen on helppoa, sillä se mahdollistaa asunnon vaihtamisen joustavasti oman elämäntilanteen muuttuessa. Lisäksi vuokranantaja huolehtii asunnon kunnossapidosta – jos vaikka jääkaappi menee rikki, on vuokranantajan vastuulla korjata se.
- Asunnon sijainti ja vuokrabudjetti: Laadi kuukausibudjetti, jotta ymmärrät, millaista vuokraa sinulla on varaa maksaa kuukaudessa. Kartoita sitten, millainen sijainti ja asumismuoto on mahdollinen sinun budjetillasi.
- Asunnon etsiminen: Tutustu erilaisiin vuokranantajiin ja vuokra-asuntotoimijoihin. Vertaile vuokria, sijainteja ja palveluja, jotta löydät vaihtoehtojen joukosta sinulle sopivan.
Millainen asumismuoto on paras?
Kun ensimmäisen oman kodin etsiminen on ajankohtaista, kannattaa pohtia jo etukäteen, mikä olisi fiksuin asumisratkaisu omaan elämäntilanteeseen. Oma yksiö ja täysin yksin asuminen saattaa tuntua aluksi isolta muutokselta, mutta ensimmäinen oma koti saattaa hyvinkin löytyä myös kaverin tai kumppanin kanssa, tai kenties soluasunnosta. Yhdessä asuminen on myös yleensä halvempaa kuin yksin asuminen.
- Asunto kaverin kanssa: Etsikää kaverin kanssa koti, jossa molemmille on sopivasti omaa tilaa. Esimerkiksi kaksio yhteisellä keittiöllä toimii kimppakämpässä hyvin, kun molemmilla on omat huoneet, mutta keittiö ja kylpyhuone yhteiset.
- Asunto kumppanin kanssa: Kumppanin kanssa asuessa molemmilla ei tarvitse olla omia huoneita. Olisiko kuitenkin hyvä, jos asunnossa olisi hieman tilaa, jonne voi vetäytyä omiin oloihin? Pieni kaksio toimiikin yleensä hyvin nuoren parin ensimmäisenä asuntona.
- Soluasunto tai kimppakämppä: Soluasunnossa vuokraat oman huoneen yhteisestä asunnosta. Sinulla on oma vuokrasopimus, joten vaikka muut asukkaat vaihtuvat, sinun ei tarvitse murehtia koko asunnon vuokranmaksusta. Solussa pääset tutustumaan uusiin ihmisiin, ja samalla vuokra on huomattavasti yksiössä asumista edullisempi. Soluasunto onkin oiva portti itsenäisen elämän alkuun.
Mistä ja miten aloittaa ensimmäisen oman kodin etsiminen?
Etsivä löytää – asunnon voi napata itselleen vaikka mistä. Kokeile ainakin näitä:
- Verkkosivut, joilla julkaistaan vapaita asuntoja, kuten Oikotie tai Vuokraovi.
- Kaupunkien vuokra-asunnot (esim. Heka, VAV, Espoon asunnot)
- Opiskelija-asuntosäätiöiden ja nuorisoliittojen vuokra-asunnot (esim. Hoas, Nuorisosäätiö)
- Vuokra-asuntotoimijoiden omat verkkosivut (esim. Lumo, Sato)
- Tutut – laita sana kiertämään, että etsit ensimmäistä omaa kotia. Voi olla, että joku tietää juuri vapautumassa olevasta vuokra-asunnosta.
Tutki etukäteen, vaikuttaako vuokranantaja luotettavalta. Jos asunnon vuokra on huomattavasti muita vastaavia asuntoja halvempi, kannattaa olla tarkkana, ettei haksahda huijaukseen. Hyvä tapa on kysyä vuokranantajalta vaikkapa edellisen asukkaan yhteystietoja tai suositusta. Isoista vuokrafirmoista puolestaan löytyy kokemuksia googlaamalla.
Ennen kuin allekirjoitat vuokrasopimuksen
Kun sopiva asunto on löytynyt, seuraavaksi vuorossa on vuokrasopimuksen allekirjoittaminen. Sopimusta allekirjoittaessa ei kannata hätiköidä, vaan käy sopimus rauhassa läpi ja tarkista ainakin nämä:
- Onko sopimus toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen?
- Mikä on sopimuksen irtisanomisaika? Mikä on irtisanomisaika vuokralaisen näkökulmasta, entä vuokranantajan?
- Mainitaanko sopimuksessa vuokrankorotuksista?
- Tuleeko vuokran päälle muita kuluja, kuten vesimaksu?
- Mitä muita ehtoja sopimuksessa on?
- Pitääkö sinun maksaa vakuus tai ennakkovuokra?
Vakuus – mikä se on?
Monien vuokra-asuntojen vuokraaminen vaatii vakuusmaksun maksamista ennen vuokrasopimuksen alkua tai allekirjoittamista. Vakuus vaihtelee paljon vuokranantajan mukaan – summaltaan se voi olla parin kuukauden vuokran verran tai joitain satoja euroja. Osa vuokranantajista ei pyydä vakuusmaksua laisinkaan.
Vakuus maksetaan vuokranantajan ilmoittamalle pankkitilille ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Vakuus toimii ikään kuin takuuna vuokranantajalle asumisesi ajan: jos asunnolle aiheutuu vahinkoa sinun asumisesi aikana, vuokranantaja voi käyttää vakuutta vahinkojen korjaamiseen.
Kun olet muuttamassa pois, saat vakuuden takaisin itsellesi. Jos sinulla kuitenkin on maksamattomia vuokria tai asunnossa on jotain korjattavaa, vuokranantajalla on oikeus pidättää koko vakuus tai osa siitä kattamaan vuokrarästejä tai asunnon korjaamisesta aiheutuvia kuluja.
Ensimmäisen oman kodin budjetointi ja asumiskulut
Omaan kotiin liittyy kuluja, jotka saattavat yllättää ensimmäisellä kerralla. Varaudu ainakin näihin:
- Asumiseen liittyvät kulut, kuten vuokra, internet, vesimaksu, sähkömaksut ja kotivakuutus.
- Arjen juoksevat kulut, jotka kannattaa budjetoida etukäteen (linkki)
Myös muuttaminen maksaa. Kannattaa ottaa huomioon muutosta ja ensimmäiseen kotiin liittyvistä hankinnoista syntyvät kulut, kuten:
- Muuttoauton vuokraaminen ja polttoaine
- Tavaroiden pakkaamiseen tarvittavat materiaalit
- Perustarvikkeiden ostaminen ensimmäiseen omaan kotiin (huonekalut, siivoustarvikkeet, keittiövälineet, lamput, lakanat)
Mistä tukea itsenäisen elämän kuluihin?
Opiskelijana voit olla oikeutettu erilaisiin tukiin, joilla voit kattaa ainakin osan itsenäisen elämän kuluista. Kelalta voit hakea opintotukea ja yleistä asumistukea. Huomioi, että elokuun 2025 jälkeen opiskelijat eivät enää kuulu yleisen asumistuen piiriin, vaan opiskelijat voivat saada opintotukeen sisältyvää opintotuen asumislisää. Kelan nettisivuilta löydät lisätietoa erilaisista tuista.
Ensimmäiset viikot omassa kodissa – näin sopeudut itsenäiseen elämään
Vaikka omilleen muuttaminen on iloinen asia ja jännittävää aikaa, voi etenkin uudessa kaupungissa yksin asuminen alkuun tuntua hieman ahdistavaltakin. Omillaan asumiseen tottuu kyllä ja pian arki alkaa rullata omalla painollaan. Näin helpotat uuteen elämäntilanteeseen sopeutumista:
- Pidä kiinni tutuista rutiineista. Uudessa kodissa tutut rutiinit luovat vakautta. Yritä pitää kiinni esimerkiksi nukkumisajoista ja jatka samaa rutiinia, joka sinulla aiemminkin on ollut esimerkiksi liikkumisen tai ruokailun suhteen.
- Tee asioita, joista tulee hyvä mieli. Mitä sinä tykkäät tehdä? Kokkailu, musiikin kuunteleminen tai tv-sarjan katsominen ovat hyviä tapoja rentoutua muuton kuormituksen jäljiltä.
- Tutustu lähiympäristöön. Missä on paras lenkkipolku, kätevin lähikauppa tai lähin kirjasto? Lähde tutustumaan uuteen kotiseutuun.
- Suunnittele tulevaa. Keksi jokin kiva asia tulevaisuuteen, jota odottaa. Suunnittele ystävän kanssa yökylä uuteen asuntoon, järjestä tuparit tai mieti, miten haluat koristella ensimmäisen oman kotisi joulua varten.
Ota oman kodin ylläpito haltuun heti
Ensimmäistä kertaa omassa asunnossa oleminen vaatii myös arkeen ja kodin ylläpitoon liittyvien rutiinien luomista.
- Laadi siivoussuunnitelma. Suunnitelman avulla pysyt kartalla siitä, milloin viimeksi olet tehnyt mitäkin – näin pidät huolta asunnosta ja varmistat, ettet järjestä itsellesi valtavaa urakkaa, kun se ”sitten joskus” -päivä lopulta koittaa.
- Merkitse kalenteriin laskujen maksupäivä. Arkea helpottaa, jos tilaat laskut e-laskuina suoraan verkkopankkiisi, josta voit kätevästi hyväksyä ne. Merkitse kalenteriin kuitenkin sellaiset laskut, jotka eivät joka kuukausi mene tililtä, niin ne eivät pääse yllättämään (esimerkiksi sähkön siirtomaksu tai kotivakuutus).
- Ota selvää, mihin ja miten sinun pitää ilmoittaa, jos vuokra-asunnossa tulee vastaan ongelmatilanteita tai vikoja. Vuokranantajalla on yleensä yhteydenottokanava, jonka kautta saat apua. Yhteystiedot kannattaa kuitenkin napata talteen ennen kuin lukitsee itsensä vahingossa ulos asunnosta tai lavuaarista alkaa suihkuta vettä.
- Merkitse ylös kaikki menot ja tulot. Itsenäisen elämän alussa tulojen ja menojen tarkka seuranta auttaa hahmottamaan, mihin kaikkeen rahaa todellisuudessa kuluu. Tähän tarkoitukseen sopivia puhelinsovelluksia on runsaasti tarjolla!
Ensimmäinen oma koti Hoasilta
Opiskeletko pääkaupunkiseudulla? Hoas tarjoaa edullisia asuntoja opiskelijoille oppilaitosten läheisyydessä. Tutustu tarjontaan!