Opiskelijoiden tulot tippuvat elokuussa – Hoas neuvoo, miten muutokseen voi varautua
MEDIATIEDOTE 22.7.
Opiskelijat siirtyvät yleisestä asumistuesta takaisin opintotuen asumislisän piiriin elokuusta alkaen. Tukimuutoksen myötä pääkaupunkiseudulla opiskelevan kuukausitulot tippuvat yli sadalla eurolla. Monen opiskelijan taloustilanne on jo valmiiksi tiukka, mutta järkevällä suunnittelulla pienilläkin tuloilla on mahdollista tulla toimeen. Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas on varautunut tukimuutokseen muun muassa parantamalla asukkaiden neuvontaa maksuvaikeuksissa.
Yleinen asumistuki ei ole enää opiskelijoiden käytettävissä heinäkuun jälkeen. Elokuun alusta alkaen opiskelijat saavat asumisensa tueksi opintotuen asumislisää. Pääkaupunkiseudulla kuukausitasoinen asumisen tukeminen pienenee noin 130 eurolla kuussa. Koska asumislisää voi saada vain opiskelukuukausilta, kesäajan asuminen jää kokonaan opiskelijoiden itsensä kustannettavaksi. Tästä syystä suurin osa opiskelijoista saa ensimmäisen asumislisänsä vasta syyskuussa, kun opinnot alkavat.
Tukimuutos vaikuttaa monen tuloihin ja pakottaa opiskelijat suunnittelemaan rahankäyttöään entistä tarkemmin. Miten muutoksiin kannattaa varautua?
Edullisemmat asunnot haluttuja
Yksi tapa pienentää omia menojaan on muuttaa edullisempaan asuntoon. Tukimuutos vahvistaa entisestään tarvetta kohtuuhintaisille opiskelijakodeille. Hoasilla on pääkaupunkiseudulla noin 11 000 asuntoa, joiden vuokrat ovat jopa 30 prosenttia markkinahintaa alhaisempia.
Kun opiskelupaikat varmistuvat kesän aikana, Hoasin hakemusmäärät ovat korkeimmillaan. Siksi hakemus kannattaakin tehdä heti, kun se on mahdollista. Asunnon saa nopeimmin, jos on valmis joustamaan kriteereissä.
”Kun haet asuntoa, kannattaa olla nopea ja ennakkoluuloton. Hakemuksesta on hyvä tehdä mahdollisimman laaja, niin alueellisesti kuin asuntotyyppienkin puolesta. Soluasumiselle kannattaa antaa mahdollisuus, sillä soluasuntoon on huomattavasti helpompi päästä kuin yksiöön. Soluasunnosta huoneen voi saada vielä jopa syksyksi”, Hoasin viestintäpäällikkö Saara Saksanen sanoo.
Saksanen kannustaa asuntoa etsivää suuntaamaan katseen myös Helsingin ulkopuolelle. Muun muassa Vantaalta asunnon voi saada paljon Helsinkiä nopeammin.
Hoasilta tukea vuokranmaksuvaikeuksiin
Hoasilla pelätään, että vuokranmaksuvaikeudet lisääntyvät tukimuutoksen myötä, kun monen tulot tippuvat tuntuvasti. Hoas tarjoaakin asukkailleen tukea, jos vuokran maksamisessa on haasteita.
Hoasin asumisneuvonta ohjeistaa tilanteen mukaan, mihin kannattaa olla yhteydessä ja mistä voi saada apua. Asumisneuvonta on Hoasin asukkaille matalan kynnyksen tuki ja ohjaava taho, jonka puoleen voi kääntyä erilaisissa asumiseen liittyvissä haasteissa ja pohdituttavissa asioissa. Asumisneuvonnassa työskentelevät henkilöt ovat erikoistuneet auttamaan asukkaita kaikenlaisissa hankalissa tilanteissa.
”Talousvaikeudet ovat monelle herkkä aihe, eikä niistä välttämättä uskalleta olla yhteydessä. Siksi pyrimme meidän päässämme huomioimaan tilanteet mahdollisimman varhain. Jos esimerkiksi vuokravelkaa alkaa kertyä, meiltä lähtee asukkaalle automaattisesti ohjeistusta, mitä tilanteessa kannattaa ja voi tehdä”, Saksanen avaa.
Asuminen yksi merkittävimmistä kulueristä
Opiskelijan kuukausittaiset tulot muodostuvat yleensä opintorahasta, opintolainasta, mahdollisista työtuloista sekä elokuusta alkaen opintotuen asumislisästä. Vuonna 2025 korkeakouluopiskelijan opintoraha on 279,38 euroa kuukaudessa, ja opintolainaa voi nostaa valtiontakauksella 850 euroa kuukaudessa. Pääkaupunkiseudulla asuva opiskelija voi saada asumislisää korkeintaan 296 euroa kuukaudessa. Opiskelijan menot koostuvat kiinteistä ja muuttuvista kuluista, joista suurimpia ovat asuminen, ruoka, liikkuminen ja vapaa-ajan menot.
”Asuminen on usein opiskelijan suurin yksittäinen kuluerä. Siksi on tärkeää selvittää mahdollisimman aikaisin, minkä verran tukea voi saada, ja mitoittaa asumismenot omaan budjettiin sopiviksi”, Saksanen kertoo.
Saksanen kannustaa opiskelijoita laatimaan rahankäyttönsä tueksi budjetin. Budjetin tekeminen ei vaadi suuria taitoja: tärkeintä on kirjata kaikki tulot ja menot ylös ja seurata niitä säännöllisesti. Muuttuvien kulujen ja yllättävien menojen varalle on hyvä jättää budjettiin hiukan pelivaraa. Erilaiset budjettityökalut ja -sovellukset, kuten Takuusäätiön maksuton Penno, voivat helpottaa arkea.
”Opiskeluaikana opitut taloustaidot kantavat pitkälle tulevaisuuteen. Budjetointi voi auttaa opiskelijoita elämään mielekästä arkea ilman jatkuvaa rahahuolta”, Saksanen toteaa.
Hoas on yleishyödyllinen säätiö, joka vuokraa, rakennuttaa ja ylläpitää asuntoja pääkaupunkiseudulla peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville, tutkintoaan päätoimisesti suorittaville opiskelijoille. Asuntoja Hoasilla on noin 11 000 ja asukkaita reilut 19 000. www.hoas.fi