Hyppää sisältöön
Etusivu Uutiset Opiskelijan talous kuntoon – laske tulot ja menot budjettilaskurilla!

Opiskelijan talous kuntoon – laske tulot ja menot budjettilaskurilla!

Jokaisen opiskelijan kannattaa suunnitella menojaan ja tulojaan. Se myös auttaa vähentämään rahankäyttöön liittyvää stressiä. Ota oma talous haltuun budjettilaskurilla!

Budjetilla tarkoitetaan omien tulojen ja menojen seuraamista ja suunnittelua. Ideana on verrata rahanmenoa tuloihin ja varmistaa, että raha riittää aina vähintään pakollisiin asioihin, kuten vuokraan ja ruokaan.

Arvioi oma kuukausibudjettisi laskurillamme. Vinkkejä laskurin käyttöön ja budjetin tekemiseen löydät laskurin alapuolelta.

Vinkkejä budjettilaskurin käyttöön

  • Aloita arvioilla. Aluksi arviot kannattaa laittaa mieluummin yläkanttiin kuin alakanttiin, jotta rahat eivät yllättäen lopu kesken kaiken. Myös laskurissa on vinkkejä haasteellisempien kohtien arviointiin.
  • Tulos kertoo, kuinka rahaa jää paljon taskun pohjalle kuukauden lopussa. Jos tulos jää miinusmerkkiseksi, kannattaa budjettia tarkastella ja miettiä, mistä voisit tinkiä tai saada lisätuloja.
  • Voit täyttää budjettilaskurin niin monta kertaa kuin haluat – testaa ja kokeile, mikä vaikutus muutoksilla on lopputulokseen.

Miten vaihtelevat tulot kannattaa merkitä budjettiin?

Monen opiskelijan tulot vaihtelevat paljon pitkin vuotta. Näin vaihtelevat tulot kannattaa merkitä budjettiin:

  • Kesä- ja kausityöt: Laske kauden tulot yhteen ja jaa summa luvulla 12. Tuloksen summa kertoo, kuinka paljon voit käyttää rahaa yhden kuukauden aikana, jotta raha riittää koko vuodeksi.
  • Osa-aikatyöt: Laske yhteen tai arvioi vuoden työtunnit. Jaa summa luvulla 12 ja kerro se tuntipalkallasi. Tulos kertoo, kuinka paljon rahaa voit käyttää kuukaudessa, vaikka työtunnit vaihtelisivat kuukaudesta toiseen.
  • Opintolaina: Jos nostat koko opintolainan kerralla, se kannattaa budjetoida suoraan niille kuukausille, joille se on tarkoitettu eli puoleksi vuodeksi kerrallaan. Opintolainaa voi nostaa 850 euroa yhtä opiskelukuukautta kohden.

Mitä budjettilaskurin tulos kertoo?

Jos laskurin tuloksena sinulle jää useita satasia ylimääräistä, varmista, että olet osannut ottaa kaiken tarvittavan huomioon. Jos budjettilaskurin tulos on muutama euro kuukauden lopussa, mutta saat laskut maksettua ja muut pakolliset menot hoidettua, tilanteesi on oikein hyvä ja tulosi riittävät kattamaan menosi.

Jos tulos jää miinukselle, menosi ovat suuremmat kuin tulosi, ja rahat loppuvat kesken. Budjetti kannattaa käydä nyt huolellisesti läpi ja miettiä, onko jotain mistä voisi karsia tai jotain, millä omia tuloja voisi lisätä.

Apua on tarjolla

Jos tarvitset apua raha-asioissa, kysy neuvoa perheeltä, koulusta, ystäviltä, asumisneuvojalta, nuoriso- tai sosiaalityöntekijältä tai Ohjaamoista. Kunnissa on töissä asumisneuvojien lisäksi myös talous- sekä velkaneuvojia, jotka voivat auttaa sinua järjestämään raha-asiasi.

Myös Takuusäätiö neuvoo arjen raha-asioissa ja velkojen hoidossa. Takuusäätiöllä on myös Kysy rahasta -chat ja puhelinpalvelu. Myös seurakuntien diakoniatoimisto voi antaa neuvoja ja pientä taloudellista tukea.

Muista myös nämä

  • Budjettia voi ja todennäköisesti sitä pitääkin viilata vuoden mittaan. Päivitä arvioita tuleville kuukausille, kun saat kokemusta siitä, kuinka paljon rahaa mihinkin oikeasti menee. Budjetista saa pikkuhiljaa tehtyä tarkemman, kun kaikki toteutuneet kulut merkitsee ylös.
  • Jos tuloissa tai menoissa on isompia vaihteluita, kannattaa budjetti käydä läpi uudelleen. Isoja vaihteluita tulee esimerkiksi silloin, kun aloitat uudet työt tai muutat asuntoon, jonka vuokra on eri kuin aiemmin.
  • Yllättäviä menoja tulee aina silloin tällöin kaikille ja ne sotkevat budjettia helposti. Kun merkitset kaiken ylös, yllättävistäkin menoista on helpompi selvitä. Yllättäviä menoja varten kannattaa myös laittaa pieni summa, kymppi tai pari, sivuun joka kuukausi. Kun sinulla on pieni potti olemassa, satunnaiset yllättävät menot eivät kaada talouttasi helposti.
  • Puhelimeen ladattavista budjettisovelluksista voi olla hyötyä oman rahankäytön seuraamisessa. Esimerkiksi Takuusäätiön Penno-sovellus on luotettava vaihtoehto budjetin silmälläpitoon.

Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.