Hyppää sisältöön
Etusivu Uutiset Hoas lanseeraa Tiedostavat työmaat – lean-rakentaminen ja sosiaalinen vastuullisuus yhdistyvät uudessa konseptissa

Hoas lanseeraa Tiedostavat työmaat – lean-rakentaminen ja sosiaalinen vastuullisuus yhdistyvät uudessa konseptissa

MEDIATIEDOTE 22.8.2024

Suomen aktiivisimpiin rakennuttajiin lukeutuva Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö on kehittänyt uuden Tiedostava työmaa -konseptin, joka parantaa hyvinvointia rakennustyömailla. Hoas uskoo, että lean-periaatteisiin nojautuva konsepti vaikuttaa myös rakentamisen laatuun – nostamatta kuitenkaan kustannuksia.

Rakennusalan vastuullisuus tarkoittaa Suomessa pääasiassa ympäristöasioita. Sen sijaan ihmisiin keskittyvän, sosiaalisen vastuullisuuden kehittäminen on vielä alkuvaiheessa. Toisin on esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa rakennusala johtaa itsemurhatilastoja ja siksi hyvinvointikysymyksiin on pitänyt reagoida viime vuosina voimakkaasti.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasilla on tällä hetkellä rakenteilla viidessä kohteessa yhteensä 1101 huoneistoa ja omat uudet toimitilat. Lisäksi käynnissä on korjausrakentamista. Tavoite on rakentaa aktiivisesti tulevaisuudessakin.

Hoas haluaa varmistaa, että sosiaalinen vastuullisuus toteutuu kaikilla sen työmailla yhtäläisesti ja näkyy käytännön tekoina. Uusi Tiedostava työmaa -konsepti nostaa ihmiset rakennustyömaan keskipisteeksi – riippumatta siitä, kenen palveluksessa tai missä Hoasin työmaalla he työskentelevät.

”Tilaajana haluamme kantaa vastuun niistä ihmisistä, jotka talojamme rakentavat. Urakoitsijat kyllä sitoutuvat noudattamaan kansainvälisiä sosiaalisen vastuun velvoitteita, mutta ne ovat kovin ylätasoisia. Tilaajille ei välity syvällistä tietoa siitä, mitä työmailla käytännössä tapahtuu”, Hoasin vastuullisuuspäällikkö Marika Nyyssönen kertoo.

Jatkossa Hoasin kaikki kumppanit sitoutuvat jo sopimusvaiheessa Tiedostavan työmaan tavoitteisiin, joiden toteutumista Hoas mittaa työmailla säännöllisesti. Tavoitteet sisältävät niin työympäristön siisteyteen ja turvallisuuteen, vuorovaikutukseen ja johtamiseen kuin henkiseen hyvinvointiin liittyviä asioita.

Työntekijöitä kannustetaan antamaan palautetta anonyymisti, ja kyselyihin voi vastata omalla äidinkielellään. Kun epäkohtia ilmenee, niihin puututaan heti ja työntekijöille myös kerrotaan avoimesti, miten asiat korjataan. Konseptista ja sen tavoitteista viestitään työmaan arjessa avoimesti, visuaalisesti erottuvilla materiaaleilla ja selkeällä kielellä.

”Rakennusalalla johtamisen suurimmiksi puutteiksi on arvioitu riittämätön tiedottaminen, kuuntelemattomuus ja puhumattomuus – tätä haluamme muuttaa. Ala on hyvin hierarkkinen, ja harva työntekijä tuo oma-aloitteisesti palautetta tai ideoita esiin. Haluamme myös lunastaa heidän luottamuksensa näyttämällä, että kun kysymme asioita, myös näytämme tulokset ja kerromme, miten epäkohdat korjataan. Liian usein tietoa kerätään pöytälaatikkoon”, Nyyssönen sanoo.

Nyyssönen kertoo, että hyvinvointiin liittyvät osa-alueet linkittyvät usein keskenään.

”Esimerkiksi siisteys vaikuttaa turvallisuuteen, kun työmaalla ei ole riskiä kompastua. Siisteys voi olla myös fyysistä hyvinvointia, kun työntekijöiden ei tarvitse hengittää pölyä. Se on myös henkistä hyvinvointia: ihminen tuntee itsensä arvostetummaksi ja arkipäivän mielekkäämmäksi, kun saa syödä lounaan siistissä ruokahuoneessa.”

Lean ja sosiaalinen vastuullisuus kulkevat käsi kädessä

Tiedostava työmaa perustuu Hoasin omiin kokemuksiin lean-rakentamisesta. Leanissa ihmiset nähdään toiminnan keskipisteenä – ei vain työmaan käskytettävinä käsipareina. Kun ihmisiä johdetaan hyvin, työmaan arvontuotanto paranee ja tekemisestä tulee virtaavaa.

”Kun työntekijöiden hyvinvoinnista huolehditaan, heitä kuunnellaan ja heitä kannustetaan tuomaan esiin ajatuksiaan, kokemustemme mukaan he alkavat seurauksena kokea rakennushankkeen omakseen. Näin myös rakentamisen laatu paranee. Rakennushankkeen onnistuminen ei ole kiinni vain teknisestä toteutuksesta, vaan myös hyvästä kommunikaatiosta”, lean-rakentamista Hoasilla pitkään edistänyt rakennuttajapäällikkö Laura Pääkkönen kertoo.

Hoas pitää tärkeänä, että jatkossa se pystyy keräämään pitkäaikaisesti ja yhtenäisesti tietoa eri työmaiden tuloksista. Tiedon avulla se pystyy entistä paremmin todentamaan, miten hyvinvointi vaikuttaa laatuun ja tehokkuuteen.

”Monet asettamamme tavoitteet jo toteutuvat Hoasin työmailla, mutta eritasoisesti, koska ihmiset ja työmaat vaihtelevat. Konseptin avulla periaatteita on helppo toteuttaa kaikilla työmailla, ja ne sisältyvät jo yhteistyömalliin sekä sopimuksiin”, Pääkkönen sanoo.

Pääkkösen mukaan urakoitsijat ovat suhtautuneet lean-rakentamiseen ja Tiedostavaan työmaahan erittäin kiinnostuneesti.

”Konseptin ytimessä on yhteistyö urakoitsijoiden kanssa. Haluamme auttaa heitä pääsemään helpommin sosiaalisen vastuullisuuden tavoitteisiin ja samalla löytämään keinoja arvontuotannon parantamiseen.”

Tiedostava työmaa pähkinänkuoressa

  • Hoasin konsepti, joka varmistaa, että kaikilla Hoas-työmailla toteutuvat samat sosiaaliseen vastuullisuuteen liittyvät käytännönläheiset tavoitteet.
  • Sisältää kolme eri osa-aluetta: työympäristö (turvallisuus, siisteys, järjestys), vuorovaikutus (johtaminen, motivaatio, perehdytys, kommunikaatio), henkinen hyvinvointi (fiilis, työn kuormittavuus, kunnioitus, oikeudenmukaisuus).
  • Keino seurata pitkäaikaisesti hyvinvoinnin vaikutusta laatuun: Hoasille alkaa kertyä kattavaa dataa eri työmaista.
  • Pilotoidaan ensimmäisen kerran syksyllä 2024 Siltakujan työmaalla, jossa on menossa 123 asunnon raskas perusparannus.
  • Suunnitelmissa viedä konsepti noin kymmenelle Hoas-työmaalle vuoden sisällä – lähitulevaisuudessa aina osa yhteistyömallia kaikilla Hoasin työmailla.

Hoas on yleishyödyllinen säätiö, joka vuokraa, rakennuttaa ja ylläpitää asuntoja pääkaupunkiseudulla peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville, tutkintoaan päätoimisesti suorittaville opiskelijoille. Asuntoja Hoasilla on yli 10 000 ja asukkaita noin 18 000. www.hoas.fi


Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.