Hyppää sisältöön
Etusivu Uutiset Edullinen asuminen nopeuttaa valmistumista, arvioivat opiskelijat

Edullinen asuminen nopeuttaa valmistumista, arvioivat opiskelijat

Toteutimme keväällä laajan Nuorten asumisen trendit –tutkimuksen. Vastaava tutkimus on tehty myös vuosina 2020 ja 2022.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää nuorten asumisen ajankohtaisia sekä arkeen liittyviä kysymyksiä.

Tutkimukseen saatiin 2 000 vastaajaa, joista noin 1 500 asui Hoasilla. Kaikki vastaajat olivat pääkaupunkiseudun opiskelijoita.

Tuloksista lyhyesti:

  • 33 % kokee taloudellisen tilanteensa huonoksi, 25 % hyväksi. Yli puolet tekee töitä lukukausien aikana ja 28 % saa rahallista tukea huoltajilta.
  • Asumistuen pienenemisen johdosta 23 % harkitsee muuttoa halvempaan asuntoon, 5 % vanhempien luokse ja 4 % kimppakämppään. Moni kertoi karsivansa ennemmin muita kuluja tai tekevänsä enemmän töitä.
  • 53 % arvioi, että edullinen opiskelija-asuminen nopeuttaa valmistumista.
  • 61 % sanoi, että asuinalueella on paljon merkitystä kodin valintaan ja 71 % voisi jäädä samalle alueelle opintojen jälkeenkin.
  • 70 % arvioi tekevänsä vähintään kolmanneksen opinnoistaan etänä.
  • 64 % mielestä nykyinen koti toimii etäopiskeluun.
  • Tulevaisuuden haasteina nousivat esiin taloudellinen epävarmuus, mielenterveys, opintojen laatu ja eteneminen sekä tulevaisuuden työmahdollisuudet. Toisaalta tulevaisuus nähtiin myös mahdollisuuksien areenana.

Opiskelijoiden taloudellinen tilanne on hankala

Tutkimuksen perusteella vain neljännes opiskelijoista kokee taloudellisen tilanteensa hyväksi. Kolmanneksen taloudellinen tilanne on huono.

Selvitimme myös, miten opiskelijat kustantavat asumistaan ja elämistään. Kysymyksessä sai valita kaikki omaan tilanteeseen sopivat vaihtoehdot. 80 prosenttia vastaajista kertoi nostavansa asumistukea ja/tai opintorahaa. Töitä lukukausien aikana tekee 52 prosenttia. Omia säästöjä/sijoituksia (esim. kesätyörahat) tai opintolainaa kertoi hyödyntävänsä 45 %. Huoltajien rahallista tukea kertoi saavansa 28 % ja kumppanin tukea 12 % vastaajista.

Asumistuen muutos stressaa

Kysely tehtiin keväällä ennen 1.4. voimaan tullutta yleisen asumistuen pienenemistä. Kysyimme, miten vastaajat ajattelivat tuen pienenemisen vaikuttavan.

42 prosenttia sanoi, ettei muutos vaikuta asumiseen mitenkään. 23 prosenttia sanoi harkitsevansa vaihtoa edullisempaan asuntoon. Vain 5 % kertoi harkitsevansa muuttoa vanhempien luokse ja 4 % siirtymistä soluun tai muuhun kimppakämppään.

Avoimissa vastauksissa ilmeni, että tuen pieneneminen tietää monelle ylimääräistä stressiä ja ahdistusta. Omaa taloutta täytyy suunnitella entistä enemmän ja kuluja on vähennettävä. Sen sijaan, että tilanne johtaisi pienemmän ja halvemman asunnon havittelemiseen, mietittiin ennemmin muiden kulujen karsimista. Myös töiden teon aloittaminen tai lisääminen oli monella mielessä.

Opiskelija-asuminen vauhdittaa valmistumista

Vastaajista 53 % arvioi, että edullinen opiskelija-asuminen nopeuttaa valmistumista. Hoasilla asuvien keskuudessa osuus oli 59 %.

Monet opiskelijat kokivat, että edullisen asumisen ansiosta he voivat välttää taloudellisen stressin. Se parantaa opiskelumotivaatiota, sillä energiaa jää jäljelle itse opiskeluun. Edullinen asuminen vähentää myös tarvetta tehdä liikaa töitä tai ottaa opintolainaa.

Edullinen vuokra ei kuitenkaan poista kaikkia taloudellisia paineita. Monet tekevät silti töitä, millä on vaikutuksensa opintoihin keskittymiseen ja etenemisvauhtiin.

Alueella on merkitystä

61 prosentille vastaajista asuinalueella on paljon merkitystä kodin valintaan. Vähäiseksi sen merkityksen koki 16 prosenttia.

Avointen vastausten perusteella ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet sekä kaupat ja muut palvelut nähtiin viihtyisän alueen perustana. Myös hyvät kulkuyhteydet olivat tärkeä asia alueen valinnassa. Lisäksi monelle tärkeä kriteeri on etäisyys oppilaitokseen.

Yleisesti ottaen opiskeluaikana halutaan panostaa myös elämänlaatuun ja siksi asuinalueella on merkitystä opiskelijan hyvinvoinnin näkökulmasta.

Vastaajista 71 % voisi kuvitella jäävänsä nykyiselle alueelle valmistumisen jälkeen.

Etäopiskelu on hyvin yleistä

Kyselyssä vastaajia pyydettiin arvioimaan omaa etäopiskelun osuutta kaikesta opiskelusta. 70 prosenttia arvioi tekevänsä vähintään kolmanneksen opinnoistaan etänä, moni paljon enemmänkin.

Kaksi kolmasosa vastaajista kertoi, että nykyinen koti on toimiva etäopiskeluun. Toimimattomaksi kodin koki 13 prosenttia. Merkittävimpiä etäopiskelua hankaloittavia asioita olivat huono äänieristys, heikko ergonomia ja erillisen työpisteen puute.

Opiskelijoiden tulevaisuudennäkymissä huolia ja mahdollisuuksia

Suurimpina haasteina ja huolina nousivat esiin taloudellinen epävarmuus, mielenterveys (erityisesti stressi, ahdistus ja yksinäisyys), opintojen laatu ja eteneminen sekä tulevaisuuden työmahdollisuudet ja uranäkymät.

Tulevaisuus nähtiin toisaalta myös mahdollisuuksien areenana, jossa on tilaa kasvulle, oppimiselle ja merkityksellisille ihmissuhteille, vaikka taloudelliset haasteet ja epävarmuudet ovatkin läsnä.

Tutkimuksen tuloksia hyödynnetään Hoasilla

Tutkimuksen tulokset ovat oleellinen osa Hoasin toiminnan kehittämistä. Niitä hyödynnetään niin jokapäiväisen asiakaspalvelun ja asukasneuvonnan parantamisessa, kuin kauaskantoisempien suunnitelmien, kuten asuintalojen rakentamisen tai remontoimisen, suunnittelemisessa.

Tulokset antavat myös hyvää tietoa opiskelijoiden tilanteesta ja siitä, mitä asioita meidän on erityisesti nostettava esiin julkisessa keskustelussa tai vaikuttamistyössä.

Suuri kiitos kaikille vastanneille!


Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.