Hoppa till innehållet
Framsida Nyheter Fem tips för den som söker bostad

Fem tips för den som söker bostad

Har du fått studieplats?

Du kan ansöka om bostad så snart din studieplats är bekräftad. Ansökan ska ändå lämnas in tidigast fyra månader före önskad flyttdag. Du kan ta emot bostaden när du har gjort närvaroanmälan på din läroinrättning. 

Välj fler bostadsområden än ett för din ansökan

Ansökningsformuläret föreslår bostadsområden på basis av var din läroinrättning är belägen. För att boendet ska stödja dina studier vill vi att ditt hem har goda kommunikationer till och från studieplatsen.

Hoas har bostäder i sammanlagt 42 områden i Helsingfors, Vanda, Esbo och Grankulla. Många av dem ligger strax intill campus. Mest eftertraktade är fastigheterna i Otnäs och i närheten av Helsingfors centrum. Till ettor i dessa områden får man köa i över ett år. Ju flera områden du anger i din ansökan, desto större chans har du att få en bostad. Du kan till och med anmäla dig för en bostad i varje område!

Ange en maximihyra i din ansökan

Hur mycket är du beredd att betala för din bostad? Vi erbjuder bostäder i enlighet med vilken maximihyra du har angett i din ansökan. En stor etta i ett attraktivt område kan kosta 925 euro, en liten etta lite längre bort kan man få för 500 euro, 300 euro räcker ofta till för ett rum i en kompislägenhet. Ju större prismarginal, desto större sortiment kan vi söka i för att hitta en bostad för dig.

Om du söker bostad tillsammans med din partner ska du i ansökan anteckna den hyra som ni tillsammans kan tänka er att betala. 

Rum i kompislägenhet går snabbt att få

Skulle det kanske passa dig att bo i kompislägenhet? Kompislägenhetens goda sidor är låg hyra, kort kö och kompisar på plats. Läs om delade bostäder

Uppdatera din ansökan

En bostadsansökan är i kraft tre månader. För att din ansökan ska vara fortsatt giltig måste du alltså uppdatera den minst var tredje månad. 

Berätta om ändrade förhållanden

På uppdateringsformuläret kan du komplettera din ansökan med flera bostadstyper eller höja den angivna maximihyran.


Det ser ut att du har ad blocker aktiverad.

För att garantera korrekta funktioner på sajten, vi rekommenderar att deaktivera ad blocker.